Balsai Mónival az igazság kontra füllentés dilemmáját körbejáró Házassági leckék középhaladóknak 2 c. színdarab fotóspróbája után ültünk le a színház egyik csendes sarkába, hogy meséljen nekünk az előadásról, és arról, mivel foglalkozna, ha épp nem színészkedne. Interjú.

Hiszel a kegyes hazugságokban?

Abban hiszek, hogy jó, ha az ember megmondja az igazat, csak nem mindegy, hogy van becsomagolva és időzítve.

Neked jól megy ez a két dolog?

Nem, nagyon rossz vagyok bennük. Nagyon gyorsan kijön a számon, amit gondolok, vagy épp ellenkezőleg, nagyon sokáig magamba tartok valamit, de a végeredmény ilyenkor is ugyanaz, hogy meggondolatlanul, hirtelen tör felszínre belőlem. Szerintem az igazság elmondásának időzítését és megfogalmazását mindenkinek nagyon tudatosan gyakorolni kellene.

A karaktered a kimondott igazság, nyílt beszéd híve. Mennyire tudsz vele azonosulni?

Az emberek szeretik azt hinni, hogy olyanok vagyunk, mint az általunk megformált karaktereink, de ez csak egy szerep. Ehhez a rafinált, okos nőhöz nem sok közöm van, én nem vagyok olyan nagy játékos, min ő. De az nagyon tetszik benne, hogy életrevaló és mindig bujkál benne valamiféle jókedv. Nagyon jó játszani, de nagyon sok még a feszültség és bizonytalanság, nagyon kell koncentrálni, hogy tűpontosan játsszuk a darabot.

Mi kell ahhoz, hogy ez a feszültség és bizonytalanság elmúljon?

Egyrészt minél többször csináljuk, annál biztosabb lábakon áll, másrészt pedig mindig kellenek a nézők, fontos a visszajelzésük, a reakcióik. Igaz, a mostani körülmények között [interjúnk még a november 3-án bejelentett, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatoskorlátozások előtt készült – szerk.] kevesebben járnak színházba, ami teljesen érthető. Azt gondolom, fontos ebben a nagyon feszült és félelmetes időben valami olyan elfoglaltságot találni, ami kicsit oldja ezeket az érzéseket. Ilyenkor is kell szórakozni, persze kizárólag a megfelelő szabályok betartásával.

Neked mennyire megy könnyen a szabályok betartása?

Nagyon szeretek Kovács Patríciával együtt öltözni, de erre sajnos most nincs lehetőség. Furcsa állapot ez a távolságtartás, és a többi új intézkedés, de

eléggé szabálykövetőnek tartom magam, ebből a szempontból kicsit kocka vagyok.

Nem ellentmondásos ez a kockaság a hivatásoddal?

Ha azt gondolod, a színészet bohém dolog, hát elmondom, hogy nem az. Egy színésznek iszonyúan sok szabályt kell betartania. Ha este előadásom van, nem ehetek csülkös bablevest előtte, bármennyire is szeretnék. Figyelnem kell arra, hogy mit eszem, hogy eleget aludjak, hogy milyen a frizurám... nagyon komoly követelményrendszernek kell megfelelni, amiben nem lehet szétcsúszni.

Amikor a fiatal színészek, színésznövendékek még csak kezdik a pályát, igen, akkor vannak nagyon izgalmas, bulizós és bohém, éjszakába nyúló beszélgetések, amikor az élet igazságát keresik. Aztán rájössz, hogy ezt a szakmát nem lehet így csinálni.

Korábban mondtad, hogy szívesen kipróbálnád magad más területen, például a tévében. Műsorvezetői álmokat dédelgetsz?

Képzeld, nem feltétlenül elöl lennék, inkább hátul. Szívesen szerkesztenék akár. Semmi konkrétum nincs a fejemben, illetve nagyon régen még volt néhány konkrétabb ötletem. Amikor nem vettek fel a színművészetire, volt egy évem, amikor televíziós szakra jártam egy picit.

Mindenféle nagyszabású, kulturális témájú terveim voltak, aztán kinevettek érte, hogy ebből nem fogok tudni megélni.

Nyilván, a színház mellett ezeket nem lehet megvalósítani, nem is tervezem, hogy holnap munkát váltok. Ezek csak vágyak, álmodozások. Néha meg arra gondolok, milyen jó lenne Svédországban lenni, ahol birkáim vannak.

Te olyan színésznőnek tűnsz, aki inkább a háttérben szeret lenni, nem lételemed a rivaldafény. Jól látom?

Igen. Saját magam, Balsai Móni miatt nem szeretek látszódni csak azokban a szerepekben, amiket eljátszom. Még egy olyan vígjátéknak is, mint amilyen a Házassági leckék középhaladóknak 2, van üzenete, célja. Nemcsak szórakoztat, hanem elgondolkodtat. Remélem, hogy a nézők előadás közben vagy után olyan fogós kérdéseket tesznek fel maguknak, amiket korábban még sosem. De az élet már csak ilyen, sokszor találjuk szembe magunkat súlyos kérdésekkel, de ettől még nem szabad feladni a nehéz helyzeteket. Mindig pozitívnak kell lennünk, csak úgy haladhatunk előre.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Balsai Móni: Néha meg arra gondolok, milyen jó lenne Svédországban lenni, ahol birkáim vannak

A színésznő elmondta, mennyi szabálynak kell megfelelnie a munkája miatt, de szerencsére a szabálykövetés sosem okozott neki gondot. Interjú.

0 · Nov 07, 2020 08:05am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments