Ahogy bejöttek Magyarországra is a főzős műsorok, egyre gyakrabban kezdtek el a magyar hírességek is megnyilvánulni arról, mit és hogyan készítenek ők maguk, sokan elkezdték megosztani a kedvenc receptjeiket. A helyzet fokozódott, amióta több évad lement olyan realitykből, amelyekben ismert szereplők főzőversenyeztek. Ez persze nemcsak nekik (fizetés) és a csatornáknak (nézettség) lett jó: egy részük a mai napig rendszeresen készít szponzorált tartalmakat, mert mindenféle cégek biztosítanak nekik ehhez alapanyagot, eszközöket (reklám).

Vannak persze, akik ettől függetlenül is szívesen mutatják meg, mit készítenek – ebben a válogatásban erre is, arra is láthat majd példát. Ami mindegyikben közös: mintha a magyar celebek az idő nagy részében úgy ahogy van, elhagyták volna a húsevést az étrendjükből, akár egészségügyi, akár ízlésbéli megfontolásból. Ettől függetlenül többüket is érdemes ilyen szempontból figyelni – nyilván főleg a műkedvelőknek, és nem a profiknak, akiknek egy sültfokhagyma-recept aligha szolgál az újdonság varázsával.

Iszak Eszter műsorvezető-modell például a közelmúltban azért posztolt az alábbi ételről, mert nemrég szerepelt egy főzős-versengős műsorban (Vacsorakirály), amelyet többek közt az alábbi képen látható vegán ragujával nyert. De egyébként is szokott recepteket megosztani az Instagram-oldalán, itt például egy sajtos valamit készített. Ő történetesen azt tervezi, hogy indít egy receptes oldalt.

Dobó Ágnes modell a Konyhafőnök VIP egyik évadát már megnyerte, neki ez többek közt egy szponzorációval járt, már csak ezért is posztol recepteket, például az alábbi nem különösebben bonyolultat. De magától is szokott, itt például egy fokhagymásat, itt pedig a karácsonyi menüjét ismertette részletesen, mindenféle reklámértéktől mentesen.

Rubint Réka mostanában sokszor főz élőben a követőinek, amihez előre szokott vásárlási segédletet közzétenni, ha csatlakoznának hozzá. Természetesen főleg Update-termékeken alapuló recepteket szoktak készíteni, de ha nekünk lenne jól menő családi vállalkozásunk, valószínűleg pont így csinálnánk. Íme, itt van két példa: vadas és aranygaluska (Update pizzagolyóból és hidegkrémporból), amelynek elkészítését itt tekintheti meg, illetve egy másik feltöltése, a rakott káposzta somlói galuskával.

Lakatos Márk az egyik legtermékenyebb magyar tartalomszolgáltató, aki főzésben, utazásban, divatban egyaránt érdekelt. YouTube-csatornáján gasztronómiai témájú videókat is bőven találni, amelyek határozott előnyei az instaposztokhoz képest, hogy az elkészítés folyamata is megfigyelhető rajtuk. (A recepteket pedig a blogján közli.)

Steiner Kristófot félig-meddig csalás a celebfelhozatalban szerepeltetni, mert ő hosszú ideje, szinte fő tevékenységként foglalkozik gasztronómiával: írt szakácskönyvet, közöl recepteket, vegán főzőkurzusokat tart a társával. Nekik is van YouTube-csatornájuk, amelyen legutóbb puttanesca tésztát készítettek. Nagy különbség Lakatos sorozata és az övék között, hogy előbbi inkább az infotainment, utóbbi a spiritualitás irányába megy el, az alábbi videón például olyan vicces kitételekkel, hogy lehetőleg azért „ne baszogassuk egymást”, ami sokat segíthet közelebb hozni a szemléletet azokhoz, akiket alapvetően taszít a sztenderd, lila ködös megfogalmazás.

Karalyos Gábor színész Vegán hegylakó címmel vezet Facebook-oldalt, amelyen saját fejlesztésű és innen-onnan ihletett recepteket közöl. Az Instagramon is aktív, ott is részletesen le szokta írni, miből készítette az aktuális szép ételét – olyan szempontból mondjuk nehéz tervszerűen követni, hogy általában a saját maradékait (is) használja a következő napi fogásokhoz. A szemlélet viszont szuper, nem is véletlen, hogy több receptje is bekerült  Pokorny Lia Holnapra is marad című, ökotudatos szakácskönyvébe.

Ha egy profi segítségét kérnék, egyértelműen Mautner Zsófia Instagramját ajánljuk, mert ő viszonylag egyszerűen reprodukálható, kevéssé alapanyagigényes dolgokat is meg szokott mutatni – ez itt például egy ramenes tojásleves, amelynek a receptje itt olvasható –, mindig közli a pontos módszert a blogján, és az oldala sincs teleszemetelve reklámmal.

Ha viszont külföldi híresség  gasztronómiai kalandjaira kíváncsiak, akkor Chrissy Teigen Cravings nevű birodalmát tudjuk ajánlani, amely egyszerre receptgyűjtemény, konyhaieszköz-áruház, és még sok egyéb. De alapvetően szakácskönyvekkel indult. Teigen a saját oldalán legutóbb húsos raguval töltött tököt készített, az oldalán viszont a legutóbb közölt receptek közt Teigen édesanyjának (ő is mindjárt kiad egy szakácskönyvet) egyik thai csirkeétele, egy ráktapas és sültparadicsomos tészta is található.