Kate Winslet interjút adott a Sunday Timesnak, amelyben többek közt arról beszélt, hogy Hollywoodban annyira tombol a homofóbia, hogy sok színész nem meri nyilvánosan vállalni, kihez vonzódik valójában.

Legalább négy színész jut most eszembe, akik teljes mértékben titkolják a szexualitásukat. Fájdalmas. Mert félnek attól, hogy kiderül. És ezt mondják. »Nem akarom, hogy rájöjjenek.«

 A színésznő elmondása szerint ez a pályájuk elején tartó, és a már befutott előadóművészekre egyaránt jellemző. Fő aggodalmuk, hogy a szexuális irányultságuk miatt szerepektől esnek el, szakmailag hosszú távon ellehetetlenülve. Több hollywoodi ügynök azt javasolja az ügyfeleinek, hogy ne „hirdessék” a szexualitásukat, mert az rossz hatással lehet a karrierjükre.

Winslet szerint főleg a férfiakat érinti a dolog, ami a gyakorlatban úgy kerül elő, hogy azt mérlegelik egy-egy produkció érintettjei, „el tud játszani egy heterót, mert hát igazából meleg?”. 

Ezt be kéne tiltani. El se hinnéd, milyen gyakori jelenség ez. És nemcsak annyi az egész, hogy a melegek melegeket játszanak-e. Mert a színészek egy része személyes okokból nem akar comingoutolni. Senkinek semmi köze hozzá. Talán magánéleti okokból. Talán azért, mert belenevelték, megszégyenítették.

A saját karrierében a 2020-as, Ammonite című filmje miatt került elő a dolog. Ebben ez homoszexuális szereplőt alakított, pedig heteroszexuális – szerinte erről beszélgethetne azzal az apropóval, hogy mit érez, amiért leszbikus karaktert kapott, és potenciálisan elhappolta azt egy valóban homoszexuális színésznő elől. „De elég volt abból, hogy ne vállaljam a valódi véleményemet őszintén, és tudom, hogy ezt a szerepet senki másnak nem ajánlották fel. Azzal, hogy elvállaltam, kaptam egy lehetőséget, hogy egy LMBTQ-történetet vigyek a tévébe.”

Szerinte az lenne jó, ha a filmiparban kevesebb lenne az ítélkezés, diszkrimináció és homofóbia, hiszen akkor a pályakezdő színészek számára nyitottabb lenne ez a világ.

Címlap-és borítókép: Kate Winslet 2019 őszén forgatásra igyekszik, Philadelphiában.