Múlt héten írtunk artól, hogy a Raya nevű online ismerkedőoldal összehozott egy Nivine Jay nevű feltörekvő celebritást Ben Affleckkel. Jay azt hitte, csak szórakoznak vele, és megszakította Affleckkel a kapcsolatot, mire a színész egy videót küldött neki az Instagramon, arról érdeklődve, Nivine, én vagyok az, miért unmatcheltél?

A történetnek nagyon sok olvasata van: Jay állítása szerint nem akarta kellemetlen helyzetbe hozni a színészt, egyszerűen érdekesnek találta a dolgot, ezért osztotta meg a TikTokon. A kommentelői szerint rémisztő dolog, hogy hiába jelezte Afflecknek, nem vevő a közeledése, a férfi utánament egy másik oldalon, és kapcsolatba lépett vele. Az újra twitterező Chrissy Teigen szerint mindenki szégyellheti magát: a celebek, mert kétségbeesett videóüzeneteket küldözgetnek, meg a többiek is, akik személyes üzeneteket tesznek közzé.

A sztori hatására előállt a maga történetével egy Kate Haralson nevű nő is, akit Matthew Perryvel hozott össze a sors. Ő nem állt meg egy rövid videónál, hanem közzétett egy FaceTime-hívásrészletet, amelyet a színésszel folytatott, és erről nyilatkozott is a Page Sixnek. 

Sokan mondták, hogy provokálni akarok és gonosz vagyok, amiért ezt nyilvánosságra hoztam, és kicsit rosszul is éreztem magam tőle, ugyanakkor azt érzem, hogy egy csomó pasi Hollywoodban ilyen fiatal lányokkal áll össze, és szerintem ez olyan dolog, amiről sok embernek kellene tudnia.

Haralson a „megismerkedésükkor” 19 éves volt, Perry pedig 50. Az eset tavaly májusban történt – a színész tavaly novemberben jegyezte el a barátnőjét, előtte az a hír járta róluk, hogy már nincsenek együtt, szóval lehet, hogy éppen szakításban voltak –, a Raya nevű oldal összehozta őket (miután a nő „a poén kedvéért” felemelte az ismerkedési korhatárt a profiloldalán), majd állítólag Perry gyorsan azt kérte, hogy váltsanak videócsetre. (Alább Haralson egyik TikTok-videója látható.)

@kittynichole

Get ready w me drunk edition!💋

♬ original sound - Kate

A személyi asszisztensként dolgozó nő saját bevallása szerint már több hírességgel megismerkedett így „öregebb pasikkal viszont nem szoktam szóba állni”, csakhogy Perry esetében kivételt tett, mert úgy érezte, ez biztosan vicces lesz. Annak ellenére, hogy nem nagyon tudta, mit vár a dologtól, és saját bevallása szerint a Jóbarátokat se nagyon látta életében. 

A hívás során Perry azt javasolta, tegyenek fel kérdéseket, hogy jobban megismerjék egymást. Az ebből nyilvánosságra hozott TikTok-videón látható, hogy a 20 Questions nevű játékot játsszák. Haralson azt mondta, egyik kérdés sem volt szexuális jellegű, de olykor kínosan érezte magát, főleg, mivel hamar tisztázta, még csak 19 éves. 

Nem hiszem, hogy zavarta volna. Kicsit furcsa volt valaki olyannal beszélni, aki egykorú az apámmal, nem tűnt helyesnek, főleg hogy milyen fiatal voltam.

Jay és Haralson azóta felvették egymással a kapcsolatot, előbbitől azt a tanácsot kapta, hogy ne foglalkozzon a gyűlölködő kommentekkel.

„Nyilván sokan fognak az ő oldalára állni, hát ő egy celeb a tévéből, de ez így van rendjén” – jegyezte még meg, de valamiért aztán egy napon belül leszedte a videót az oldaláról, mondván, kicsit rosszul érezte magát miatta, közölve, Perry tényleg igazán rendes volt vele. Személyesen nem is találkoztak, bár egyszer a színész felvetette, hogy teszteltethetné magát és átugorhatna hozzá. Ez nem történt meg, mert a nő nem érdeklődött iránta. A FaceTime-beszélgetésükről pedig azt mondta, 

csak a vicc kedvéért csináltam, ami gonoszságnak hangzik, de nem nagyon foglalkoztatott a dolog. Ártatlannak, ártalmatlannak gondoltam. [...] Őszintén szólva nem igazán okés, hogy ezek az idősebb pasik ilyen fiatal lányoknál próbálkoznak.

Haralsont azóta eltávolították az oldalról, mert megsértette az érzékeny adatokkal és a magánélethez fűződő jogokkal kapcsolatos az irányelveket. A maga részéről annyi tanácsot ad a hírességekkel csetelni vágyóknak, hogy „ha nem akarod kitiltatni magad, ne tedd azt, amit én. Ami a celebekkel beszélgetést illeti, légy önmagad. Ők is csak normális emberek, nem normális karrierrel!”

Na de mi ez a Raya?

A Raya nevű, tagsági alapú, várólistás app egyébként a leírása szerint nem arról szólna, hogy celebek ismerkedjenek, hanem inkább arról, hogy az emberek úgy általában ismerkedjenek, barátkozzanak és networkingeljenek. Történetesen mégis úgy alakult, hogy sokan voltak-vannak rajta közülük.

Demi Lovato 2016-ban regisztrált rá, aztán törölte, és hiába akart később újra csatlakozni, kemények a szűrési feltételek: másodszorra nem ment át a rostán. A Page Six szerint Channing Tatum azóta regisztrált, hogy szakítottak Jessie J-vel, és a „kínálatban” megtalálható John Mayer, Lizzo és Chelsea Handler. Drew Barrymore-nak nem jött be a dolog, John Cusack pedig igyekezett úgy beállítani, mintha véletlenül regisztrált volna. Kipróbálta Keke Palmer, Joe Jonas, Kelly Osbourne  és Alexander Wang is.