Összeálltak a csapatok, a TV2 Sztárban sztár leszek! című műsorának mesterei kiválasztották, kiket visznek az október 3-i élő show-ba. A versenyzőket bemutató sajtótájékoztatón sikerült elcsípnem Tóth Gabit egy rövid interjúra, a beszélgetés során pedig nemcsak az elmúlt hetekről, hanem jövőbeli terveiről, illetve a zeneipar jelenlegi helyzetéről is szó esett.

Mit figyelsz egy előadón, amikor először a színpadra lép?

Számomra az a fontos, milyen a kisugárzása. Látszik, ha valaki várja, hogy végre megmutathassa magát, vannak érzései, amiket közvetíteni szeretne. Nem baj, ha picit fél, azon tudunk segíteni, de ha valaki a showbizniszt teherként éli meg, sajnos le kell mondanunk róla.

Téged is egy tehetségkutatóban ismertünk meg. Mennyit változott Tóth Gabi azóta, hogy feltűnt a Megasztárban?

Érdekes, hogy ilyenkor akaratlanul is előjönnek az én akkori félelmeim, élményeim, és tapasztalataim. Az elmúlt 17 évben számos pozitív és negatív élményem is volt. Mindegyikből sokat tanultam, ezt a tudást pedig igyekszem továbbadni az énekeseimnek is. Azt veszem észre, hogy sok a hasonlóság köztünk.

Miben változott a piac azóta, hogy elkezdtél a zeneiparban dolgozni?

Úgy gondolom, hogy a közösségi oldalak térnyerésével jócskán megkopott a tehetséges előadók száma. Ma már bárki énekelhet bármilyen adottsággal, akár minimális technikai tudással is, ez pedig nem viszi előre a zeneipart. Igaz, hogy szükségünk van egyfajta vérfrissítésére, de talán nem a social platformokkal. Szerintem ezért is jó ez a műsor! Bár ezek a fiatalok is trendik, fenn vannak az Instagramon vagy a TikTokon, a nézők élő műsorokban láthatják, hallhatják, hogy valóban tehetségesek, és nem egy producer „alkotta” meg őket egy videó erejéig.

A közösségi oldalakkal milyen a viszonyod?

A social media annyira távol áll a valóságtól, hogy képtelen vagyok minimálisan is azonosulni vele. Ezért aztán amennyire csak lehet, igyekszem távol tartani magam ettől a világtól.

Nem is olvasgatsz a személyedről szóló hozzászólásokat, cikkeket?

Én úgy érzem, hogy a trágár, kifejezetten támadó kommentek igazából nem rólam szólnak. Az emberek kivetítik rám a saját problémáikat, biztosan valami rossz emlék, beidegződés hatására. Ráadásul az egy dolog, hogy engem bántanak, én már megszoktam ezt a fajta véleménynyilvánítást, de gondoljunk bele, hogy mekkora károkat okozhat egy érzékenyebb lelkű embernek egy-két negatív beszólás. Én nekik szeretnék példát mutatni, hogy azok, akiket szintén bántanak, ne érezzék magukat egyedül.

Gondoljunk csak arra a 16 éves fiúra, aki nemrég azért lett öngyilkos, mert a társai verbálisan bántalmazták. Megrázó és egyben félelmetes, ami történt.

A kislányodat hogyan próbálod óvni ettől?

Úgy, hogy Hannarózát nem mutogatom a médiában. Ezt már a legelején eldöntöttük az apukájával, Gáborral. Azt szeretnénk, hogy a lányunk tiszta lappal indulhasson, bármilyen pályát is választ. Másrészt óvjuk őt a közösségi média virtuális világától, a valóságot élje meg, tapasztalatokkal, beszélgetésekkel. Őszinte leszek, nagyon nem szeretném, ha a showbizniszt választaná. Természetesen, ha úgy dönt, hogy ezt választja és van hozzá tehetsége, akarata, biztosan ott leszek mellette, de bevallom, aggódnék érte, félteném.

Nemrég debütált Az én szívem című dalod. Mikor érkezik a következő?

A terveim szerint hamarosan. Fontos, hogy a folklór vonalat viszem tovább a jövőben is.

Szeretném hozzátenni: ez az egész arról szól, hogy én visszataláltam a gyökereimhez, számomra meghatározó értékekhez. Őrizni a hagyományokat és megmutatni az embereknek a kultúránk szépségeit.

Tudunk kell, hová tartozunk, meg kell ismernünk a múltunkat, mert csak abból táplálkozhatunk, fejlődhetünk. Ha kitépjük ezeket a gyökereket, ha elfelejtjük őket, akkor sokkal szegényebb lesz az életünk.

A népzene és a néptánc mindig is szerves része volt az életednek?

A népi motívumok már egészen kicsi gyermekként elvarázsoltak, 5 éves koromtól néptáncolok. Magyarország legnagyobb vidéki táncegyüttesének, a Batsányi együttesnek az oszlopos tagja voltam. 14 évesen felkerültem a felnőttek közé, sőt, már az első évben megkaptam egy szóló táncot: a sárközi lakodalomban a menyasszony szerepében álltam színpadra. Ez az én utam, ebben tudok maximálisan kiteljesedni. Szoktam egyébként járni táncházakba is, a Fonó Budai Zeneházba. Ez vagyok én, az igazi Tóth Gabi.