Az utóbbi időben szinte semmit, vagy csak nagyon keveset lehetett hallani Kesha Rose Sebertről, művésznevén: Kesháról, a 2010-es évek egyik legnagyobb sztárjáról, aki sokszor botrányaival is címlapokra került. A magyar felmenőkkel is rendelkező énekes-dalszerző nevében korábban egy dollárjel is szerepelt, ám miután 2014-ben kijött a rehabilitációs központból, ahová bulimiája miatt került be, ezt inkább elhagyta. De mi lehet vele most? 

Noha Kesha a köztudatból szinte teljesen eltűnt, az énekléssel nem hagyott fel. A hazai sajtóorgánumok ma már szinte egyáltalán nem, de a külföldi lapok is csak elvétve írnak a TiK ToK című dal előadójáról. (A Velvet legutóbb ebben az összeállításban írt róla – a szerk.) Az énekesnő a minap azonban egy igen merész képpel jelentkezett az Instagram-oldalán, amire lecsaptak a portálok: Hawaiin pihent, ahol megörökítették, amint alig takart testtel csimpaszkodott fel egy fára. A testéhez fogott szarong nem sokat bízott a fantáziára, Kesha szinte eggyé vált a természettel.

Bár a bulvárt nem kedvelők szerint egy ilyen felvétel önmagában nem bír hírértékkel, több portál is cikkezett a posztról, megemlítve az énekesnő pőre testét, az evészavarát, vagy azt, milyen erős karjai vannak, hogy ilyen könnyen meg tudja tartani magát. Ám azt rendre elfelejtették megemlíteni, miért lehet róla ilyen keveset hallani.

Nem vagyok túl sok, te vagy az!

– írta mintegy mellékesen a posztban.

A legutolsó dal, amelyen közreműködött, múlt hónapban került fel a YouTube-ra, saját dalai több mint egy évvel ezelőtt jelentek meg, ám ezek nem arattak világsikert. High Road című albumát tavaly adta ki, a Rainbow című lemez 2017-ben jelent meg. De mit csinált előtte?

Kesha munkásságában többéves szünetre került sor, miután összekapott Dr. Luke legendás zenei producerrel. A 2012-es Warrior című album megjelenését követően a konfliktusuk hosszú jogi csatává fajult.

Kesha néhány évvel ezelőtt sokakat megdöbbentett, amikor előállt azzal, hogy Lukasz Gottwald, azaz Dr. Luke szexuálisan zaklatta őt. (A producer neve egyébként olyan slágerekhez köthető, mint Katy Perry Teenage Dream című száma, vagy Kelly Clarkson Since U Been Gone című dala – a szerk.) Kesha a karrierje kezdete óta együtt dolgozott a producerrel, akinek így a 2010-es Animal című albumhoz is sok köze van. Állítólag Dr. Luke vette rá őt arra is, hogy Nashville-ből Los Angelesbe költözzön. Kesha reménytelien vetette bele magát a producerrel való közös munkába, de rengeteg áldozatot kellett hoznia.

A sikerek ellenére viszonyuk nem volt valami rózsás. Az énekesnő, akit Lady Gaga mindvégig támogatott, pár éve bírósági dokumentumokban részletezte, hogyan bántalmazta őt szexuálisan a producer. A vádirat szerint Dr. Luke 2005-ben egy, a Paris Hilton Hollywood Hills-i otthonában megrendezett születésnapi buliban GHB-t, köznapi nevén ginát adott neki, azt állítva, hogy a szer, amit ad neki, afféle kijózanító tabletta. Ezt követően a hotelszobájába vitte, s megerőszakolta az öntudatlan énekesnőt. Kesha azt állítja, ruhátlanul ébredt egy hotelszobában, ahová nem tudja, hogy került. Ez egy hónappal azt követően történt, hogy az akkor 18 éves énekesnő aláírt egy hat albumra szóló szerződést a producerrel. Mivel mindenképpen be akart futni énekesnőként, inkább hallgatott a dologról – írja a The Things.

Anya, nem tudom, hol vagyok. Azt hiszem, szexeltünk. Fáj mindenem és hányingerem van. Nem tudom, hol vannak a ruháim. Azt hiszem, kórházba kell mennem.

– idézte az anyja Kesha szavait a tanúvallomásban.

Kesha kezdetben szerény jövedelemből élt, pincérnőként is dolgozott egy éjjeli bárban, de közben kisebb haknizásokat vállalt. Jól jött neki, hogy Dr. Luke felfigyelt rá: 2006 és 2008 között már otthonosan mozgott a médiás körökben, de mivel egy évig nem jelent meg az albuma, az énekesnő végül a DAS nevű kommunikációs ügynökséghez szerződött. Sokáig itt sem maradt: 2008-ban visszament Luke kiadójához.

2009-ben fordult vele nagyot a világ: akkor Flo Rida Right Round című slágerében működött közre, ám állította, ezért a dalért nem kapott egy fityinget sem. TiK ToK című dala 2010-ben jelent meg, és rögtön a slágerlisták élére került. Mint azt fentebb is írtuk, második, Warrior című albumát 2012-ben adta ki, ami hasonlóan nagy sikerű volt. 

Pert 2014-ben indított Dr. Luke ellen. Kesha később nem csupán nemi erőszakról beszélt, hanem arról is, hogy a producer erőszakosan megcsapkodta őt, és el kellett menekülnie előle. Kesha a jogi csata mellett lelki bajokkal is küzdött, bulimiája rosszabbodott, evészavarát egy speciális intézményben kezeltette. Rendkívül megviselte, hogy kinézete, testi tulajdonságai miatt megszégyenítették őt. A perben hosszú távú érzelmi és pszichológiai bántalmazásról, többek között fat-shamingről is szót ejtett. 2018-ban ismét bírósághoz fordult, hogy semmissé nyilváníttassa azt a szerződést, ami a Luke Kemosabe nevű lemezkiadójához köti, ám kérelmét elutasították. A máig tartó per hazavágta Kesha zenei karrierjét: fényesnek induló énekesnői pályafutása azóta sem állt helyre – írja a The Things nevű portál.

Az énekesnő azonban nem tűnt el teljesen, neves zenei eseményeken máig tiszteletét teszi. Az Instagramon is elég aktív és előszeretettel hirdeti, hogy a lelki egészség a legfontosabb. A The List szerint hosszú ideje Brad Ashenfelter a párja, ám mivel nem hisznek a monogámiában, nyitott kapcsolatban élnek. Fentebb említettük azt is, hogy Kesha kirobbanó formának örvend: a pilates tornagyakorlatokra esküszik a Women's Health szerint.