Az egykori Barátok Közt című hazai sorozat Erikje ezúttal James D'Arcy oldalán tűnik fel.

Április 5-én debütál Angliában a brit Channel 5 új krimisorozata, a Deadline, amely nagyrészt Budapesten játszódik majd, és néhány ismert magyar színész is feltűnik benne, ezúttal nagyobb szerepekben. Réti Barnabás hét évet élt Londonban, mostani lehetőségét az angol ügynökének köszönheti.

Szerencsés dolog, hogy ma már számos nagy film és tévés projekt jön Budapestre, de a helyi casting alapján nagyon ritka, hogy itthoni színész nagyobb szerepet kapjon néhány mondatnál. A jelentősebb szerepeket még mindig Los Angelesben és Londonban osztják ki a komoly menedzsmenttel bíró színészeknek, ami gázsiban is sokkal többet jelent, mint a magyar napidíj

– magyarázta a színész, aki több jelenetet is játszhatott a produkció főszereplője, James D'Arcy mellett.

Nemrég itthon forgattam ugyanennek a stúdiónak a The Teacher c. sorozatában, így a producereknek már ismerős voltam. Ott csak egy jelenetem volt, de szerencsére az is nagyszerű színészi lehetőséget nyújtott, a főszereplő, Sheridan Smith oldalán.”

Több angol produkcióban is feltűnt

Réti Barnabás az elmúlt időszakban egy lengyel sorozatgyilkost játszhatott a Sky Vision Killers című sorozatában a nyitó epizód főszereplőjeként, az Amazon rádiójátékában, a Gyilkosság az Orient Expresszenben szintén egy kulcsfigurát, Andrényi grófot alakította Ruta Gedmintas színésznő oldalán, valamint a Three Dots and a Dash című, bemutatásra váró független angol filmben az egyik főgonosz, egy fiatal orosz maffiafőnök szerepét játssza. Mindemellett ő is rengeteg szuperprodukcióban mondott már néhány mondatot: tavaly forgatott például a Halo, Jack Ryan és a Mrs Harris Goes to Paris c. alkotásokban.

Nem szeretnék arra várni egész életemben, hogy valaki egyszer lehetőséget adjon nekem, és mindig is imádtam a munkával járó kreatív folyamatot, a történetmesélést, ezért is indítottuk el a Budapest Playhouse-t, ahol a színház és kulturális események mellett már dolgozunk azokon a saját filmterveken, amikből reményeink szerint hamarosan új produkciók születhetnek majd. Az angol színiskolámból számos osztálytársam van, akik jelenleg nagyon sikeres filmek és sorozatok főszerepeit játsszák, és számos olyan kreatív szakemberrel ápolok jó barátságot Amerikából és Angliából is, akikkel együtt tudunk dolgozni.

– fejtette ki a színész, aki jelenleg színpadon is látható.

A Karinthy Színházban a Fat Pig-Kövér disznó című színdarabban játszik Balázs Andreával, illetve a 6szín műsorában fellelhető olasz drámában, az Egy különleges napban Dobó Katával.

Nemrégiben a New Yorkban található Kossuth Lajos szobrot szólaltatta meg angolul és magyarul, egy olyan kulturális projekt keretében, ahol egyetlen magyar színészként vehetett részt a Mery Streep, Viola Davis, Patrick Stewart és Mads Mikkelsen nevével fémjelezett Talking Statues produkcióban.