Az alábbi eset egyelőre nem a fizetőssé tett M0-son történt, hanem a texasi Victoriában, de így is elég durva. A nap mint nap megtörténő amerikai rendőri túlkapások újabb darabját filmezték le egy rendőrautóba szerelt kamerával (angolosan dashcammel). A főszereplők a 23 éves rendőr, Nathanial Robinson és a 76 éves civil, Pete Vasquez. A történet tömören annyi, hogy Vasqueznek hiányzott a hitelesítő matricája, bár legális rendszám volt a kocsin, ezen kicsit vitázott a rendőrrel, aki egy ponton átváltott agresszorba és testi ereje mellett egy elektromos sokkolót bevetve földre küldte a férfit – írja a Huffington Post.

A felvételen látható, ahogy a rendőrautó követi a – valószínűleg korábban levillogott – kocsit, bekanyarodnak egy használaton kívüli benzinkútnak tűnő helyre, megállnak, majd Robinson kiszáll a rendőrautóból és odamegy a másik kocsihoz. Kiszáll az idős férfi is, beszélnek valamit – látszólag higgadtan –, majd Vasquez a rendszámra mutogat. 

Ekkor jön a váratlan fordulat, a rendőr hátracsavarja Vasquez kezét, aki ellenkezik, és ez még több agressziót vált ki a rendőrből. Nekinyomja a rendőrautó motorháztetejének, majd egyre erőszakosabbá válva a földre teperi a 76 éves férfit és ráfogja a sokkolót (később kiderült, kétszer használta is). Egy idős férfi közben megjelenik a képen és rárivall a rendőrre, hogy mit művel, de a rendőr elküldi őt.

Hol az igazság?

Utólag kiderült, Vasquez azért mutogatott a rendszámtáblára, mert közben azht magyarázta, hogy az autókereskedő, akinél vette a kocsit, igazolta, hogy nem kell a kocsira a jelzés, és ezt utóbb a victoriai rendőrfőnök is elismerte. A férfi ezt a videón látható papírral igazolta (volna), a rendőr ezt ki akarta tépni a kezéből.

Megszólalt az idős férfi is, aki megpróbált közbelépni Vasquez érdekében. 

A zsaru azt mondta, lépjek hátrébb, de én nem hallgattam el. Azt mondtam neki, hogy egy ő egy átkozott náci rohamosztagos.

Később a kiérkező újabb rendőrök egész szolidárisak voltak az áldozattal, megkrédezték, fáj-e valamije, valamint az ő szemszögéből hogy nézett ki az egész eset. Végül bevitték kórházba pár vizsgálatra, de hamar kiengedték. A rendőrfőnök elnézést kért Vasqueztől, Robinsont pedig felfüggesztették, amíg tart a vizsgálat. Stephen Tyler kerületi ügyész szerint őt még nem vonták be, de a rendőr ellen vádat lehetne emelni idősnek okozott sérülés vagy épp bántalmazás miatt.

És el ne felejtsük, közben a rendőrautóban ez a szám szólt: