Videótékányi felvétel létezik már az angolul "road rage"-nek nevezett jelenségről, aminek Oroszország az igazi otthona. Autókba szerelt kamerákkal ugyanis számos olyan esetet rögzítettek már, ami során nagy bunyó kerekedett egyes közúti vitákból. Változó, mi dönt a verekedésekben, bosszúkban: hol a nyers erő, hol a fifika billenti fel az egyensúlyt, de van, hogy Miki egérnek kell rendet tenni.

Csupa pozitív oldala van annak az orosz szokásnak, hogy egyre többen telepítenek egyfajta biztonsági kamerát az autójukba, amik felveszik a közlekedési helyezeteket. Ezzel a balesetek okait is könnyebben kivizsgálhatják a hatóságok, és a nagy balesetek mellett nagy közúti balhékat is rögzíteni lehet.

A legfrissebb balhé egyben a legjobb is: egy közúti káreseményen mesefiguráknak öltözött emberek keveredtek verekedésbe. A videó a címe alapján Cseljabinszkban készült. Egy háromsávos úton halad egy autó, aminek a kamerájából veszik az eseményeket. Előtte egy fehér kisbusz megy, majd mindkettőt megelőzi egy kisteherautó, ami bevág a kisbusz elé. Megállnak, a teherautó sofőrje kiszáll, odamegy a busz vezetőjéhez, valamit kiabál neki, mire a másik oldalon kiszáll egy rakat mesefigura, odafut hozzá és agyba-főbe veri. Közben az autó, ahonnan az egészet felvették, szakad a röhögéstől. A végén Miki egér, Spongyabob és a többi alak visszaszáll a kisbuszba, és elhajtanak.

A következő találat 2014 eleji, a Daily Dot közölte. Egy semlegesnek tűnő harmadik autós kamerája vette fel, ahogy egy szürke távol-keleti kocsi (talán Toyota) sofőrje iszonyatosan berág egy fekete egyterű vezetőjére. Időről időre leszorítja, de a fekete kocsi csak kiszabadul. Az első ilyen után a semleges kocsi is ötösbe kapcsol, és követi az üldözőket. Az utolsó fél perc a legizgalmasabb: ekkor előkerül az ásó és a kés is, és bekövetkezik a harc. Részletek itt:

A road rage videók műfajának egyik gyöngyszeme egy orosz város háromsávos, bedugult útján készült. Itt is egy semleges sofőr vette fel, ahogy egy agresszívan sávokat váltogató, utolsó pillanatokban fékező sofőr összekoccan az előtte haladóval. Onnan kiszáll egy tagbaszakadt fiatalember, és két felvonásban összeverekszik a mazdással. A második menet az igazi, ott kiderül, ki jár el néha öklözni.

Ez a videó olyan, amit a road rage istensége rakott maga össze, minden alapeleme klasszikus. Vita a besoroláson, oda-vissza előzgetés, leszorítás, agresszív fellépés, verekedés, búcsúütés.


Road Rage : Jetter ses lunettes de soleil au sol by Spi0n

Akad, amikor nem mennek egymásnak az ellenfelek, elvégre Midwayt sem a hadihajók összecsapása döntötte el. Egy Lada állítja le a kamerás kocsit, majd az utóbbi tolatva fellöki a Lada nekirontó sofőrjét. Ezután a vezető egyesbe vált és letarolja a Lada ajtaját.


Funny Russian Road Rage by videobash

A következő videót tömören így magyaráznánk: így álljon bosszút az irritáló másik sofőrön elegánsan. A hozzávalók: egy terepjáró, egy leeresztett ablak és pár gigantikus pocsolya.


Beautifully Executed Russian Road Rage by videobash

Az alábbi videó szerencsére nem durvul az erőszakosságig, de ez csak a fegyvertári egyenlőségnek köszönhető. A taxis baseballütőt ragad, ellenfele, a kamerás kocsi sofőrje pedig fejszével száll ki rendezni a vitát. A vége tartós fegyverszünet.


Settling Road Rage Dispute In Russia by Jokeroo

Egy autós bosszúja – állhatna e felvétel címének helyén. A történet szerint egy korábbi körforgalomban az autós elé bevágott egy teherautó, ezért az autós utóbb visszaelőzte, és megérlelte a bosszút. Egy nagy követ dobott a teherautó elé. A vége súlyos kár.


Road revenge : destroy a truck with a stone... by mistersexybuzz

Az se semmi, amikor valaki puszta kézzel üt be egy szélvédőt. Márpedig egy orosz városlakó meglépte ezt. A Lada Niva tulaját zavarja a hülyén kanyarodó taxis, ezért kiszáll, utánaszalad és üt. Persze nem kizárható, hogy van a kezében egy céleszköz.


Furious Driver Smashes Windshield by Jokeroo

Plusz egy videóként idekívánkozik a Vimeóra feltöltött egyveleg, ami az oroszok lágyszívű oldalát mutatja be. Látható, ahogy megállnak és nénit kísérnek át az úton, mankós embert állítanak talpra, pávát terelnek le az aszfaltról.

"Dominus Voviscum"...Russian Dash Cam from Amélie Renoncule on Vimeo.