Egy Villers-Cotterets kisvárosa melletti hatalmas erdőt fésülnek át a francia rendőrök, akik a szerdai párizsi merénylet gyanúsítottjait keresik itt. A hírek szerint a két férfi állig fel van fegyverkezve, még rakétavetőkkel is rendelkeznek. Korábban egy Crépy-en-Valois nevű kisvárost szálltak meg, majd egy Longpont nevű falut vizsgáltak át házról házra.

A feltételezett elkövetők, Cherif és Said Kouachi észak felé menekültek, Villers-Cotteretsig jutottak. Egy itteni benzinkutat kiraboltak fegyverrel, egyes jelentések szerint lövések is eldördültek. Fegyveres rendőrök ellenőrzik Párizs ún. kapuit, azaz a városba vezető főbb sugárutakat, rendőrségi helikopterek köröznek Villers és a főváros között. 

Eközben Dél-Párizsban, Montrough-ban újabb lövöldözés történt, amiben egy rendőr meghalt, egy utcaseprő megsérült. Nem tudni, ennek van-e köze a Charlie Hebdo szerkesztőségében szerdán történt lövöldözéshez, de a francia rendőrség ezt az esetet is terrorcselekményként kezeli. Az AFP azt írja, egy közlekedési balesetnél intézkedett a meglőtt rendőrnő, amikor tüzet nyitott rá egy menekülő férfi. Kora este őrizetbe vettek két férfit, az egyikük 52 éves. 

Este 9 felé robbanás történt Párizs Villejuif nevű városrészében, egy kisteherautóban. Egyelőre se a robbanás okairól, se arról nem tudni, van-e bármi köze a terrortámadásokhoz.

Már hét embert őrizetbe vett a francia rendőrség, miközben gőzerővel kutatják  a szerdai párizsi terrortámadás  fő gyanúsítottjait a  BBC  szerint (estére kilencre nőtt az elfogottak száma). A hét embert, a két elkövető rokonait  Reimsben  és  Charleville-Méziéres -ben fogták el, miközben nyilvánosságra hoztak két fotót a fő gyanúsítottakról. 

Rajtuk kívül a támadás egy harmadik gyanúsítottját is elfogták: a 18 éves Hamyd Mourad feladta magát, amikor hallotta a nevét a hírekben (bár ő ártatlannak vallja magát, állítja, alibije is van). Cherif Kouachinak amúgy volt már dolga a rendőrséggel, kapott három év börtönt 2008-ban, mert egy párizsi csoport tagjaként segített iszlamista harcosok Irakba juttatásában. Az Index cikke szerint korábban szerepelt egy dokumentumfilmben is, ott még a csajozásról rappelt. 

az áldozatok

A támadásban életét vesztette a 47 éves Stephane „Charb" Charbonnier főszerkesztő és karikaturista, aki eleve rendőri védelem alatt állt halálos fenyegetések miatt. A rajzolók közül meghalt még a 76 éves Jean Cabu" Cabut, az 57 éves Bernard Tignous" Verlhac, a 80 éves Georges Wolinski és a 73 éves Philippe Honore. A magazin két újságírója, a 68 éves Bernard Maris (ismertebb nevén Uncle Bernard) és az egyetlen női áldozat, Isa Cayat, valamint Mustapha Ourrad olvasószerkesztő is meghalt az attakban. Egy látogató, Michel Renaud, a 42 éves karbantartó, Frederic Boisseau is holtan maradt az épületben. A két rendőr áldozat nevét is közölték: ők Franck Brinsolaro, aki Charbot védte és a 42 éves Ahmed Merabet, akinek utcai kivégzéséről videó is készült.

Eközben Franciaország teljes gyászban van a Charlie Hebdo szatirikus lapnál megölt 12 ember miatt. Délben egy percre megállt az élet az országban a gyász jeléül, ráadásul megkongatták a Notre-Dame harangjait is. Európa-szerte voltak szerda este spontán megemlékezések, és csütörtökön este 7-kor Budapesten, a Rippl-Rónai utcai francia nagykövetség előtt is tartanak egy rendezvényt. Közben egyre terjed a „je suis Charlie" (én vagyok Charlie) szlogen és hashtag, amivel többen kiállnak a kivégzettek mellett.

Félő, hogy a muszlimok elleni támadások is bekövetkezhetnek az országban, csütörtökön már történt egy robbanás Villefranche-sur-Saone-ban, közel egy mecsethez, de beszámoltak mecsetre lövöldözésekről is. A villefranche-i esetben a gázrobbanást kizárták a Le Progress szerint, sérültekről nem tudni, csak egy kebabos ablaka tört be. Az is kiderült, a történtek ellenére az újságosokhoz kerül a jövő héten a Charlie Hebdo aktuális száma, a szokásos 60 ezer helyett 1 millió példányban nyomva.

Ezért kellett a lapnak pusztulnia

Nyolc újságíró (a magazin főszerkesztője is), egy karbantartó, egy látogató és két rendőr halt meg a támadásban, egyikük kivégzése a nyílt utcán a támadás véres szimbóluma lett. Tizenegy súlyos sérült is van. A fegyveresek egy fekete kocsival menekültek el, majd a Porte de Pantinnél lecserélték egy civiltől elrabolt autóra a Citroent (amiben a rendőrök több Molotov-koktélt és dzsihádista zászlót találtak). Csütörtökön kiraboltak egy Villers-Cotterets környéki benzinkutat, azóta nem lelték nyomukat.

A Charlie Hebdo már jó ideje közölte provokatív, a radikális iszlamizmust is támadó karikatúráit és cikkeit, 2011-ben már dobtak Molotov-koktélt a székházukra bosszúból Párizs 11. kerületében. A mostani támadás során a magukat a jemeni al-Kaida tagjainak valló terroristák Allah nevét kiabálták és azt, hogy

meggyilkoltuk a Charlie Hebdót!