Alig ejtette ki a marseille-i ügyész a száján Andreas Lubitz másodpilóta nevét, a globális média máris rengeteg dolgot kiderített a Germanwings-katasztrófáért valószínűleg felelős férfiről. A Heavy azt írja, a 28 éves férfi német állampolgár, a Rajna-vidék-Pfalz tartománybeli Montabaurban élt (félúton Frankfurt és Köln között). Brice Robin ügyész szerint büntetlen előéletű és semmilyen terrorlistán nem volt fenn a neve. Az ügy csütörtökre elérte amúgy azt a szintet, hogy az amerikai nyomozóhatóságot, az FBI-t is megkérték, segítsen a vizsgálatban.

Lubitz 2013-ban csatlakozott a Germanwingshez, miután elvégezte az anyacég, a Lufthansa pilótaképzését Brémában 2013-ban (és az orvosi-pszichológiai teszteken is átment). Mindössze 630 repült órája volt másodpilótaként, az amerikai szövetségi légügyi hatóság, az FAA mégis magasan képzett pilótának ismerte el. Volt a képzése közben egy megszakítás, ezalatt légiutas-kísérőként dolgozott a Lufthansa vezetője, Carsten Spohr szerint. Spohr amúgy valószínűtlennek tartotta a kiterjesztett öngyilkosságot.

Az LSC Westerwald montabauri repülőklub is megemlékezett a korábban itt repülő pilótáról. Az  AP-nek nyilatkozó  klubtag szerint a vidám és udvarias Lubitz imádott repülni, volt vizsgája vitorlázórepülőre is, és nagyon boldog volt, hogy a Germanwingshez kerülhetett. A nyilatkozó elhamarkodottnak tartja azokat  a kijelentéseket, hogy Lubitz szándékosan ölt meg ennyi embert. Mindenesetre a férfi montabauri házát jelenleg rendőrök őrzik, még a szomszédokhoz sem engednek újságírókat.

Lubitz szomszédja elmondta még a rendőri zárlat előtt a helyi Rhein-Zeitungnak (via Bild), hogy a férfi nagy álma volt, hogy pilóta legyen. Hozzátette, Lubitz barátságos ember volt és futással tartotta fitten magát, helyi versenyeken is elindult. Lubitz amúgy a szüleivel élt Montabaurban (őket most hallgatják ki a rendőrök), de volt egy lakása Düsseldorfban is. Úgy tudni, volt egy barátnője is. Mindezeket a Facebook-oldaláról már nem egyszerű megerősíteni, azt még kora csütörtökön törölték.

Azonosították az első pilótát is

A BBC azt írja, a kizárt pilóta viszont tapasztalt volt, 6000 órát repült, 10 éve vezette a Lufthansa, majd a Germanwings gépeit. Patrick Sondheimernek két gyereke is volt, a kollégái is nagyra becsülték. „Nagyon megbízható ember volt, az egyik legjobb pilótánk valaha" – mondta az Europe 1 rádiónak egy Dieter nevű kollégája.

Mi történt?

Annyit tudni a pilótafülke beszélgetéseit rögzítő, már megtalált fekete doboz alapján, hogy a pilóta a repülési magasság elérésekor átadta a kormányt a másodpilótának, és távozott a pilótafülkéből, ami csak belülről nyitható. Visszatérni már nem tudott, Lubitz nem nyitott ajtót, és ahogy a Patrick S.-ként emlegetett első pilóta kiment, megkezdte a süllyedést a géppel. Bejutni nem sikerült, az ajtót se tudták rátörni, ő pedig szép fokozatosan, a felvételek szerint nyugodt légzéssel a hegyoldalba vezette az Airbus A320-ast.

A Lufthansa közben közleményt tett közzé a Facebook-oldalán, amiben ők is leírják, sokkoló volt megtudni, hogy szándékkosság vezethetett a tragédiához. Közben az áldozatok hozzátartozói is megérkeztek a helyszínre, rendőrmotorosok vezették fel az őket szállító buszokat.

We are shaken by the upsetting statements of the French authorities. Our thoughts and prayers continue to be with the...

Posted by Lufthansa on 2015. március 26.