Súlyos depresszióval is küzdött élete során Andreas Lubitz, a kedden lezuhant Germanwings-repülő német másodpilótája, aki a gyanú szerint szándékosan vezette a hegynek a gépet – írja a Reuters a Bildre hivatkozva. A német bulvárlap bennfentes lufthansás információkra hivatkozik (a Lufthansa a Germanwings tulaja), miszerint Lubitz másfél évet tölött pszichiátriai kezeléssel.

Az erre vonatkozó dokumentumokat alapos átböngészés után a német hatóságok át fogják adni a területileg illetékes francia hatóságoknak. Carsten Spohr Lufthansa-vezérigazgató csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, Lubitz hat éve félbeszakította a pilótaképzést, majd újrakezdte és átment minden vizsgán. Azt Spohr nem árulta el, Lubitz miért iktatott be egy nagyobb szünetet tanulmányaiba (ez idő alatt légiutas-kísérőként dolgozott amúgy). Pénteken közölte a Lufthansa, nem fogja kommentálni a Lubitz egészségére vonatkozó információkat.

Lubitzról időközben nagyon sok mindent kiderített a német sajtó. Megtudhattuk, hogy szenvedélyesen rajongott a repülésért, tagja is volt egy montabauri repülőklubnak, rendelkezett vitorlásrepülő vezetéséhez szükséges jogosítvánnyal, eltökélt futó volt, versenyeken is indult és a környezete nagy része vidám, vicces, bár kissé hallgatag embernek ismerte őt.

További információk derültek ki róla a düsseldorfi Rheinische Post cikkéből. Egy volt osztálytársnője édesanyja szerethető figurának írta leőt „jó családi háttérrel". Egy 77 éves szomszédja Düsseldorfban azonban nem volt ilyen pozitív véleménnyel az egykori másodpilótáról:

Néha láttam őt a mélygarázsban, de sose köszönt vissza. A hideg futkos a hátamon attól, hogy ő itt lakott.

Csütörtökön, a marseille-i ügyész sajtótájékoztatója után vált nyilvánvalóvá, hogy Lubitz szándékosan okozta a 150 ember halálával járó tragédiát. Miután felszállt az Airbus a barcelonai El Prat repülőtérről, és a repülési magasságot is elérték, a pilóta a megtalált fekete dobozból kinyert információk szerint elhagyta a pilótafülkét. Lubitz, a másodpilóta ekkor használta ki, hogy az ajtó csak belülről nyitható, így kollégája hiába dörömbölt, nem tudott visszajutni. Lubitz ezután fokozatos magasságcsökkentés indított el, aminek a végén a gép szükségszerűen a hegyek közé zuhant. (A lenti képen a francia csendőrség helyszínen dolgozó mobil DNS-laborja látható.)

A Germanwings pénteken közölte, hogy krízisközpontot állít fel Marseille-ben a hozzátartozóknak, miközben a zuhanás helyétől nem messze, Le Vernet falu mellett fel is állították az első emlékművet.