110215553

Holland pilóta jósolta meg a Germanwings-tragédiát

2015.04.01. 14:22
Néha komolyan elcsodálkozom rajta, ki is ül mellettem.

Jan Cocheret egy holland pilóta, ő nyilatkozta a fentieket a Germanwings-katasztrófa előtt két hónappal a repülőket vezető pilóták egymásra utaltságáról. Hozzátette, nagyon reméli, sose kerül olyan helyzetbe, hogy kimegy vécére és kizárják a pilótafülkéből – írja a Telegraph.

A Boeing 777-est vezető Cocheret szavai azért csenghetnek ismerősen, mert Andreas Lubitz, a Germanwings 9525-ös járatának másodpilótája épp így cselekedett: kizárta Patrick Sondenheimer kapitányt, majd szándékosan az Alpokba vezette a gépe, 150 ember halálát okozva.

Cocherettel a holland De Volkskrantban jeleng meg egy nyomtatott interjú, amiben a pilóta elmondja, paranoiddá vált az utóbbi időben, nem tudja ugyanis, mi járhat a mellette ülő kolléga fejében. „Talán valami szörnyű történt épp az életében és nem volt képes túltenni magát ezen" – magyarázta félelmeit. Cocheret szerint ha az egyik pilótát kizárják, ő már nem tehet mást, mint csendben leül az utasok közé és várja, mi történik.

kizárhatóság

Persze az érmének van másik oldala, a holland pilóta szerint előfordulhat olyasmi, hogy szükséges kizárni a másikat, ha veszélyeztetné a repülést vagy sérülést okozna társának. Ő is megemlíti a sokszor felhozott afrikai esetet, amikor egy mozambiki gép pilótája zárta ki társát, majd szándékosan a namíbiai sivatagba csapódott. Szerinte ez történhetett az egy éve rejtélyes körülmények között az Indiai-óceán fölött eltűnt Malaysian-géppel is.

A francia légibaleseteket vizsgáló hatóság már közölte, előfordulhat, hogy szükség lesz a jelenlegi szabályozás felülvizsgálatára, azaz hogy miként lehessen zárni a pilótafülke ajtaját, illetve ellenőrizzék-e a pilótákat pszichológiailag is. (Azóta kiderült, a Lufthansa tudott Lubitz depressziójáról.)

A kapitányt éltetik a facebookon

„Megérdemelted a kitüntetésed. Szeretlek, édesapád" – az alábbi üzenet is megjelent Patrick Sonderheimer, a lezuhatn Germanwings-gép kapitányának Facebook-oldalán – írja a Vocativ (mi nem találtunk posztumusz kitüntetésre utaló cikket). A lap szerint a Facebook-oldalát elárasztották a megbecsülésről és gyászról tanúskodó kommentek, míg rokonai, ismerősei minden róla árulkodó információt leszedtek a saját oldalaikról, elkerülendő a sajtó érdeklődését.