A francia légibaleseteket vizsgáló hatóság (röviden BEA) megvizsgálta a csütörtökön megtalált második fekete dobozt, és megállapította: a másodpilóta szándékosan gyorsította a Germanwings-repülő süllyedését – írja a BBC. A BEA megállapításai szerint Andreas Lubitz többször is intézkezdett azért, hogy a gép gyorsabban veszítsen a magasságából.

„Az első leolvasás azt mutatja, hogy a pilótafülkében tartózkodó pilóta a robotpilótát használta arra, hogy a repülőgépet süllyedésre állítsa 100 láb (30 méter) magasságig" – áll a BEA közleményében. Hozzáteszik, a pilóta ezután többször módosította a beállításokat, hogy növelje a repülő sebességét a becsapódást előtt.

Mindez azért fontos, mert korábban több légügyi szakértő bírálta az eljáró marseille-i ügyészséget elhamarkodott kijelentéseik miatt. Az ügyészség ugyanis pár nappal a 150 halottat követelő katasztrófa után határozottan állította, hogy Lubitz szándékosan okozta a tragédiát. Csütörtökön amúgy az is kiderült, hogy a német férfi korábban a neten a pilótafülke ajtajának zárhatóságáról és az öngyilkosságról is keresett az interneten.