Megtalálták a Germanwings 9525-ös járatának második fekete dobozát csütörtökön – írja a Sky News. A Bild szerint a hírt Brice Robin, az ügyben eljáró marseille-i ügyész közölte. Korábban sokat emlegették, hogy a második készülék rögzítetette a műszaki adatokat, paramétereket, ezért kulcsfontosságú a megtalálása, és addig nem szabad semmilyen teóriába bocsátkozni. 

Ehhez azonban már késő volt, napokkal a katasztrófa után egyértelművé vált, hogy Andreas Lubitz másodpilóta szándékosan vezette múlt hét kedden a repülőt a Francia-Alpok szikláinak, megölve 150 embert. Lubitz a hírek szerint depresszióval és látásproblémákkal egyaránt küzdött, ez utóbbivel egy balesete óta.

Az első fekete dobozt, amely a pilótafülkén belőli hangokat, így a beszélgetéseket is rögzítette, nem sokkal a tragédia után találták meg. Ez alapján vált nyilvánvalóvá, hogy Lubitz akarata állt az egész mögött. Hallani, ahogy a kapitány Patrick Sondenheimer kimegy vécére, becsukódik az ajtó, Lubitz ezután egyből rögzíti a pilótafülke ajtaját, majd süllyedésbe állítja a gépet. Azt is hallani, ahogy Sondenheimer hiába próbálja betörni az ajtót, hiába kiabál, az utasok hiába sikoltoznak. 

Azonban a felelősség egyértelmű megállapításához elengedhetetlen a másik fekete doboz, ugyanis ez rögzített minden adatot: pl. hogy ki és mikor állította süllyedő pályára a gépet, illetve tényleg bezárták-e belülről a pilótafülke ajtaját (amin három állás lehetséges: nyitott, zárt és zárt, de kóddal nyitható). A francia ügyészség szerint mintegy 500 adatot rögzített a most megtalált fekete doboz, amit egy csendőrnő talált meg félig a földbe állva.