Nyolc év után még mindig nem lehet tudni, hogy ki a felelős a két ember halálát okozó bugacpusztai repülőbalesetért – derül ki a Kecskeméti Törvényszék sajtóközleményéből.  

Az ügyben hosszas nyomozást követően 2012 nyarán foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat V. András, valamint S. Sándor és P. János ellen.

A Corvus Corone MK II. típusú repülőgépet ugyanis a két mérnök és a minőségellenőr irányítása mellett szerelték össze a ballószögi repülőgépgyárban – az ügyészség szerint nem az előírásoknak megfelelően. A három férfit az első fokon eljáró Kecskeméti Járásbíróság bizonyítottság hiányában 2014 szeptemberében felmentette.

Most azonban a per a Kecskeméti Törvényszéken folytatódott, amely  hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet és megismételt eljárást rendelt el. Közleményük szerint az elsőfokú bíróság több eljárásjogi szabályt is megsértett, nem tisztázta a baleset okát, illetve az egymással ellentétesen nyilatkozó tanúkat és szakértőket sem szembesítette. 

2007. augusztus 2-án este Őri Ferenc tázlári volt olajos üzletember és 30 év körüli holland utasa egy rövid körre indult Jakabpusztáról, de Bugacpusztánál a földbe csapódtak az ultrakönnyű kisrepülőgéppel. Mindketten szörnyethaltak –számolt be róla korábban az Index. A pilóta teste a gépbe szorult, a holland férfi pedig kizuhant belőle, testrészeit 60-80 méteres területén szedték össze a helyszínelők. A tragédiához az is hozzájárulhatott, hogy szemtanúk szerint a gép meglehetősen alacsony repült, és a pilóta olyan manővereket hajtott végre vele, amelyekre ez a típus nem alkalmas. 

Hasonló balesetek Magyarországon

A Fejér megyei Úrhida közelében április 9-en zuhant le egy kisrepülőgép. Ketten utaztak rajta, az oktató életét vesztette, míg utasa, egy ismert szekszárdi fogorvos, Ghadri Nouran életveszélyes sérüléseket szenvedett. 

Sátoraljaújhely közelében április 5-én egy sárkányrepülő vétette el a landolást, majd egy szőlős területre zuhant. A 38 éves szlovák állampolgárságú pilóta súlyosan megsérült, mentőhelikopter vitte kórházba. 

Kiskunlacházánál tavaly december 24-én gyulladt ki és zuhant le egy kisrepülőgép. A pilóta súlyosan megsérült, de életben maradt. A mentést alaposan megnehezítette, hogy a baleset egy mocsaras területen történt.