"Egy laikus számára is egyértelmű volt, hogy a kisgyerek súlyosan alultáplált" - mondta el csütörtökön a bíróságon az az agárdi ügyeletes orvos, aki 2013 tavaszán a mentősök után ért ki a helyszínre a a másfél éves E. Benjáminhoz. A 4,5 kilósra soványodott kisfiú akkor már nem mutatott életjelet, hiába próbálták újraéleszteni. 

A csütörtöki tárgyalási napon a Székesfehérvári Törvényszéken  védői indítványra szakértői szakvélemények felolvasásával folytatódott a tárgyalás. A védelem a megkérdezett szakértőkkel szerette volna bebizonyítani, hogy a kisfiú halálát nem az alultápláltság, hanem főként a vele született rendellenességek, például a vízfejűség okozta. Kiderült az is, hogy az anya családjában gyakran fordult elő hasonló betegség, testvére is születési rendellenesség miatt hunyt el. Az igazságügyi orvosszakértők azonban kitartottak álláspontjuk mellett, miszerint a gyermek vízfejűsége nem járulhatott hozzá a halálához, melynek elsődleges oka az éhezés volt. Bár az egy háztartásban élő szülők és nagyszülők – az első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak  – védője többször megkérdőjelezte ezt az álláspontot, végül a szakértők egyértelműen kiemelték, hogy

a gyermek részlegesen, tartósan éhezett, halálát nem okozhatta más, csak a táplálékhiány. 

Hangsúlyozták, hogy ezt bizonyítják a boncoláskor vett minták is, illetve, hogy halálakor a gyermek elvesztette zsírszázalékainak 100 százalékát, izomzata pedig a szívizomzatot beleértve súlyosan csökkent. Az eset példátlanságát bizonyítja, hogy az orvosszakértő szerint hasonló éhezésről orvosi feljegyzéseket maximum a haláltáborokban írtak, illetve nyelőcsőrákos betegeknél jegyeznek fel ilyen mértékű elsoványodást, amikor már nem képesek a szervezet számára elegendő táplálék bevitelére. Végül védői indítványra újabb szakértők bevonásával folytatódik majd júliusban a tárgyalás. 

Mint megírtuk,  E. Benjámin mindössze 4 és fél kilósra soványodott, a háziorvosa 9 hónapos kora óta nem látta, holott tudta, hogy 6 hónaposan nem nőtt tovább a súlya. A szülők nem vitték kórházba, orvoshoz, nem adtak neki semmilyen gyógyszert, csak a természetgyógyász tanácsait követték. 

Szinte csak anyatejet és kevés vizet kapott, kézrátéttel gyógyították, és biogyümölcsökkel próbálták táplálni, de már alig tudott mozogni, kezei, lábai felduzzadtak, másfél éves kora ellenére egy 8 hónapos gyermek szintjén volt. A tárgyalás során borzalmas részletek derültek ki a kis Benjámin halálának és haldoklásának körülményeiről.