A vasárnap kilenc halottat követelő texasi lövöldözés ismét a nemzetközi érdeklődés középpontjába állította az egyébként komoly hagyományokkal rendelkező, törvényen kívüli motorosbandák létezését az Egyesült Államokban.

A sztereotípiákat egyátalán nem nélkülöző, bőrbe öltözött, nagyteljesítményű motorokon száguldozó nehézfiúkról a Telegraph szedett össze jó pár érdekes, bár legkevésbé sem vidám tudnivalót.

A bandák

Bár Wacóban öt banda esett egymásnak, a fő konfliktus két csapatot érintett: a Bandidos az egyik legnagyobb nemzeti csoportosulás, amelynek fennhatóságát egy texasi szervezet, a Cossacks próbálta kicsit letörni. A Bandidosnak a hatóság nyilvántartása szerint több mint 900 tagja van az Egyesült Államokban, így létszámban a hírhedt Hell's Angels bandával is felveszik a versenyt. Arról nem is beszélve, hogy 13 országban vannak követőik és kisebb szervezeteik.

Főként kábítószer terjesztésével foglalkoznak, de néha rendeznek jótékonysági motoros rendezvényeket is, hogy azért jó fiúknak tűnjenek.

Velük ellentétben a Cossacks nevét eddig nemigen jegyezték a veszélyes motorosok körében, de a wacói halálesetek után ez nyilván megváltozik.

Tagok

Tévedés, hogy ezekben a bandákban csak pocakos és szakállas férfiak élik ki életközép-válságukat. Bandatagnak lenni tulajdonképpen főállás, és komoly feltételei vannak a bekerülésnek. Például nem árt némi antiszociális karakter, erőszakosság,  illetve hajlandóság a törvénytelen dolgok életvitelszerű elkövetésére.

A különböző bandák az övükre és bőrdzsekijükre tett fellvarrókon - úgynevezett rockereken - kommunikálnak a külvilággal, és főként a rivális motorosokkal. Itt jelzik, kik ők, és mik a céljaik. A legfelső általánban a banda neve, a középső a jelvényük, az alsó pedig a területüket jelzi.

Vasárnap a Cossack tagjai Texas felirattal jelentek meg a wacóban, ezzel jelezve a Bandidosnak, hogy márpedig ők is igényt tartanak az államra. Valószínűleg ennek következménye lett a lövöldözés.

Gyűlöletkeltés

Nem ritkák a motoros bandák tagjain felvillanó náci tetoválások, amik nyilván nem egy részeg éjszakán, tévedésből kerültek a bőrükre. Gyakori köztük a fajgyűlölet, ám a Southern Poverty Law Center szerint sok esetben az ilyen tetoválásoknak - mint a horogkereszt vagy az SS jele - inkább sokkoló, félelemkeltő szerepe van, és sokan nem meggyőződésből varratnak ilyesmit magukra.

Probléma

Amerikai kormányzati felmérés szerint közel 300 különféle törvényen kívüli motors banda létezik, és követ el rendszeresen bűncselekményeket, z illegális fegyvertartáson és kábítószer-kereskedelmen át az erőszakos megnyilvánulásokig. Bár az FBI becslése szerint mindössze a bandák 2,5 százalékát teszik ki a motorosok, mégis teljesen behálózzák az Egyesült Államokat.

„Ez egy roppant komoly probléma, de sajnos eddig senki nem fordított rá megfelelő figyelmet" - mondja Steve Cook, a Midwest Outlaw Motorcycle Gang Investigators Association vezetője. „De remélhetőleg ez most megváltozik, a texasi események hatására."

Waco egy elátkozott hely

A texasi kisváros akkor tett szert kétes hírnevére, amikor 1993 februárjában előbb a rendőrség, majd 51 napnyi ostrom után az FBI megrohamozta azt az épületegyüttest, amelybe a David Koresh vezette Dávid Törzse szekta tagjai felfegyverkezve bezárkózta.

A harcok, és az azt követő tűz során 76 ( más források szerint 81) szektatag (köztük Koresh) és 4 szövetségi ügynök is meghalt.

A wacói ostrom azonban további áldozatokat is követelt: erre hivatkozva követte el ugyanis Timothy McVeigh az oklahomai Alfred P Murrah épület elleni bombatámadást, amelyben 168 ember vesztette életét, és 2001. szeptemberéig az USA-ban történt legtöbb halálos áldozatot követelő merénylet volt.