A gyilkosságért elítélt Richard Matt és David Sweat 2015. június 6-án szökött meg a Clinton Büntetésvégrehajtási Intézetből egy alagúton keresztül, és nem sokkal szökésük után kiderült, hogy bonyolult tervüket a börtön egyik dolgozója, az 51 éves Joyce Mitchell segítette.

Azóta a történet még sötétebb árnyalatot kapott, hiszen kiderült, a nő nem puszta szívjóságból ( és némi nemi hormontól serkentve) segítette a gyilkosok szökését, hanem fel is bérelte őket, hogy öljék meg a férjét.

A nyomozók szerint az egyik bűnöző, Matt a börtön szabóságában környékezte meg a nőt, aki ott munkafelügyelőként dolgozott.

Egy névtelen rendőrségi forrás azóta újabb részleteket árult el a Daily News-nak.

Eredetileg – az azóta letartóztatott – Mitchell lett volna a sofőr, aki az alagúton kijutott rabokat kocsival elszállítja, de a nő megijedt, és inkább kórházba vonult. Ám később állítólag találkozott volna velük, és elvitte volna őket a házukhoz, hogy ott öljék meg a férjét, aki egyébként szintén a börtön szabóságán dolgozott.

Mitchell indítéka, és a terv egyelőre elég homályos, ám a nő 100.000 dolláros (közel 27 millió forint) óvadékkal szabadulhatna csak az előzetesből, így valószínűleg ott várja ki a tárgyalást. Nyilván ártatlannak vallotta magát.