A műtősmaszkot viselő 29 éves Vincente David Montano airsoft pisztollyal, szekercével és paprikasprayjel felszerelkezve rontott a nézőkre a Tennessee állambeli Antioch egyik mozijában. A férfi a támadást követően megpróbált elmenekülni a helyszínről, de a rendőrök lelőtték. A CNN szerint korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, és elmegyógyintézetbe küldték.

A férfi szerdán a Mad Max - A harag útja című film vetítése közben támadta meg a nézőket. Paprikaysprayt fújt a közönségre, amitől hárman rosszul lettek, míg egy férfit a vállán sebesített meg szekercéjével. Két rendőr éppen egy autóbalesetnél helyszínelt a közelben, amikor meglátták, hogy az emberek kétségbeesve rohannak ki a moziból. Ők jutottak be először az épületbe. 

Az egyik rendőr ezután tűzharcba bocsátkozott a támadóval – akinek airsoft fegyvere pont úgy nézett ki, mint egy félautomata pisztoly –, majd a kommandósok is megérkeztek a helyszínre, és bekapcsolódtak az akcióba. Az ámokfutó a hátsó ajtón keresztül próbált kereket oldani, de az egyenruhások lelőtték. Hátizsákját később felrobbantották a tűzszerészek.

A rendőrség szerint Vincente David Montanonak mentális problémái voltak, 2006-ban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak nála, és összesen négyszer utalták be elmegyógyintézetbe.

A férfinak már a törvénnyel is meggyűlt a baja, 2004-ben testi sértés miatt vették őrizetbe, amelynek során ellenszegült a rendőröknek. Arra is fény derült, hogy a támadás előtt két nappal anyja bejelentette eltűnését a hatóságoknál. Azt egyelőre nem tudják, hogy mi volt a motivációja.

Két héttel korábban a louisianai Lafayette-ban is volt egy mozis ámokfutás. A fegyveres támadó akkor a Kész katasztrófa című film vetítése közben ölt meg két nőt, kilenc másik embert pedig megsebesített.