A fiatalok 2012 márciusában mindenféle előzmény nélkül verték össze az avasi temetőnél Tatár Iván lantművészt, aki maradandó fogyatékosságot szenvedett. A Miskolci Törvényszék az elsőrendű és a másodrendű vádlottat, R. D.-t és Cs. J.-t szerdán különösen kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete miatt 13, illetve 12 év fegyházbüntetésre ítélte, míg két társukat segítségnyújtás elmulasztása miatt 1-1 év próbaidőre bocsátotta.

A vádirat szerint a támadás napján R. D. és Cs. J. két társukkal együtt az avasi temető közelében lévő szalonnasütőnél italozott. A nemzetközi hírnevű lantművész a belváros felé tartva ment el mellettük, de akkor még semmilyen konfliktus nem volt közöttük. A két fiatal azonban hamarosan a számukra teljesen ismeretlen férfi után eredt, és csúnyán helyben hagyták őt. 

Miután R. D. nekilökte egy sírkőnek Tatár Ivánt, közösen rugdosták, taposták össze a földön fekvő, magatehetetlen áldozatukat, aki maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást szenvedett.

Két társuk ugyan rájuk kiabált, hogy hagyják abba az ütlegelését, de hiába volt nyilvánvaló a számukra, hogy a férfi súlyosan megsérült és gyors orvosi segítségre szorul, sem a mentőket, sem az ügyeletet nem értesítették, aztán pedig a verekedőkkel együtt azonnal elhagyták a helyszínt.

Mivel az első- és másodrendű vádlott és védőik jogorvoslattal éltek, míg az ügyész, valamint a további vádlottak és védőik 3 napos gondolkodási időt tartottak fenn, az ítélet nem jogerős.