A véres ágytakaró DNS-vizsgálata buktatta le Balla Irma valódi gyilkosát

2015.10.06. 15:25

Balla Irma önkormányzati képviselő holttestét 2007 áprilisában találták meg debreceni lakásában. A brutális gyilkossággal eredetileg a fiát gyanúsították meg, aki két évet ült a börtönben, de a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette őt. A Zsaru Magazin cikke szerint az igazi tettest, a 36 éves D. Lajost végül egy újszerű DNS-vizsgálattal azonosították be a rendőrök.

Balla Irma
Balla Irma
Fotó: Zsaru Magazin

Először az áldozat fiát gyanúsították

„A gyilkosság felfedezése után a hajdúsági kollégák jelentős erőkkel kezdték meg az elkövető felderítését, nyomozásuk során az asszony fián kívül nem merült fel más neve, aki az emberöléssel gyanúsítható volt. Az áldozat fia kihallgatásán tagadott, addig is hárítóan reagált a szerepét firtató kérdésekre. Alibije szerint körülbelül 18 órától éjjel egy óráig nem is volt a városban, Bagamérban múlatta az időt a barátaival. Egyik cimborája vitte haza, de a házba – miután a pincében aludt – még reggel sem tudott bejutni, ezért elment az apjához, és csak onnan hazatérve fedezte fel a bűncselekményt. Édesanyjával nem volt felhőtlen a kapcsolata, előző este is vitatkoztak. Sok minden szólt ellene” – idézte fel Petőfi Attila vezérőrnagy, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője.

Fotó: Zsaru Magazin/Szabó László

Így került képbe a munkás

A rendőrök 2007 májusában kihallgatták a debreceni D. Lajost is, aki információk szerint segédmunkásként dolgozott az áldozat háza melletti építkezésen. Az építőbrigád azonban tagadta, hogy alkalmazták volna őt, a férfi pedig azt állította, hogy otthon aludt, amit három rokona is igazolt. D. Lajost 2009-ben lopások és betörések miatt fogták el a rendőrök. A férfi beismerő vallomást tett, majd amikor megkérdezték tőle a nyomozók, hogy mi volt még, azt felelte:

"Ja, és én öltem meg Balla Irmát!"

D. Lajost 2009 júliusában ügyész és rendőr együtt hallgatta ki, de néhány nappal később visszavonta vallomását.

„Többször folytatólagosan kihallgattuk D. Lajost, testbeszéde, jegyzőkönyvön kívüli elszólásai is erősítették a gyanút, a bizonyítékok ellene szólnak. A 2009-ben tett, majd visszavont beismerő vallomásaiban olyan részleteket mondott el a ház berendezéséről, a saját mozgásáról, az áldozat telefonjáról és annak elrejtéséről, amelyeket a kollégákon kívül csak a tettes tudhatott. Az akkor DVD-re rögzített vallomását azonban írásban nem teljes körűen rögzítették. Balla Irma telefonja a tetthely és D. Lajos lakása között félúton tűnt el. Arról is beszélt 2009-ben, hogy pontosan hol ásta el” – magyarázta az osztályvezető.

Fotó: Zsaru Magazin/Szabó László

Felmentették Balla Irma fiát

Balla Imre fiát a bíróság közben előzetes letartóztatásba helyezte, majd a nyomozás lezárása utána az ügyészség megvádolta. D. Lajost a büntetőperben a bíróság tanúként hallgatta meg, de a gyilkosságra vonatkozó vallomását nem ismertethette, mert ehhez a férfi nem járult hozzá. Az első fokon eljáró bíróság 2010-ben az áldozat fiát találta bűnösnek, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 12 év börtönt kapott. A fellebbezéseket követően ügyében a Debreceni Ítélőtábla mondta ki az utolsó szót. Bizonyítottság hiánya miatt 2013 szeptemberében jogerősen felmentette a vádlottat. Az országos rendőrkapitány utasítására egy hónappal később indult az új nyomozás.

100 millió lett volna a teljes DNS-vizsgálat

„A minden részletre kiterjedő értékelő-elemző munka eredményeként megállapítottuk, hogy más elkövető személye sem volt kizárható, az áldozat fiára vonatkozó, egyenként és összességükben is mérlegelt bizonyítékok nem alkottak zárt, kételymentes láncolatot. Míg a hajdúsági kollégák hét, mi tizenegy verzió felállítását tartottuk lehetségesnek. Az időmúlás miatt az összes információt, különösen a legfrissebbeket megfelelő körültekintéssel kellett értékelnünk. Rendelkezésre állt a lefoglalt ruházat, a telefon és a számítógép, és tudtuk, különösen fontos szerepe van a biológiai nyomoknak. Számosat rögzítettek és értékeltek az alapeljárásban, de a hat négyzetméteres ágytakarót, amelyen az áldozat a halálakor feküdt, senki nem vizsgálta. Igaz, ez vérrel erősen szennyezett volt, teljes felületének DNS-vizsgálata több mint százmillió forintot emésztett volna fel, és kiszámíthatatlan ideig tartott volna, ezt el kellett vetnünk” – folytatta Petőfi Attila.

D. Lajos a bíróság előtt
D. Lajos a bíróság előtt
Fotó: Zsaru Magazin/Szabó László

Új módszerrel vizsgálták a takarót

A rendőrök tudták, hogy az elkövetőnek hozzá kellett érni a takaróhoz, így sejteni lehetett, hogy értékelhető nyomot hagyott.

„A módszer újszerű volt, mi javasoltuk a szakértőknek, akik elfogadták, sőt azóta más ügyekben is sikerrel alkalmazzák. Arra kértük őket, osszák fel a takaró felületét 20×30 centiméteres négyszögekre, a ruhadarabét pedig 10 centiméteres csíkokra, és ezeket tapogassák le steril eszközökkel, amelyeken reagens folyadék van. A takarón az áldozatén kívül négy személy DNS-nyomai voltak kimutathatók: az áldozat fiáé, időközben elhunyt édesapjáé, a szomszédban élő testvéréé és D. Lajosé. Ez volt a döntő láncszem, mert az ágytakarón 1:54 billióhoz, a fehérneműn 1:15 millióhoz, tehát a bizonyossághoz közelítő valószínűséggel D. Lajos biológiai profilja volt azonosítható” – tette hozzá a főosztályvezető.

A korábbi lopások és betörések miatt 2019-ig szabadságvesztését töltő férfit az új bizonyítéknak köszönhetően idén február 10-én hallgatták ki gyanúsítottként a Balla Irma-ügyben. A rendőrség most különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés megalapozott gyanúja miatt javasolt vádemelést ellene.