A vocativ.com december elejei összesítése alapján az elmúlt 33 évben 74 tömeglövöldözésben összesen 601 ember vesztette életét az Egyesült Államokban. A legsúlyosabb vérengzés a kaliforniai San Bernardinóban történt, ahol december 2-án 14-en haltak meg, 17-en pedig megsebesültek.

Mint arról beszámoltunk, a lövöldözés két elkövetője, Syed Farook és Tashfeen Malik egy internetes randioldalon ismerkedett össze, majd a férfi Szaud-Arábia utazott, hogy feleségül vegye a nőt. A házaspár a mészárlás reggelén úgy távozott otthonról, hogy Farook anyjára bízták hathónapos kislányukat. Ezután a megyei egészségügyi dolgozók bankettjére mentek, ahol válogatás nélkül lőtték halomra az embereket. A két merénylő a vérengzés után a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét.

Charlestonban kilencen haltak meg

Az áldozatok számának tekintetében a második legdurvább mészárlás ebben az évben június 17-én Charlestonban volt. Akkor a 21 éves Dylann Storm Roof lövöldözött egy templomban. Hat nőt és három férfit ölt meg, köztük egy lelkészt is. Egy nőt viszont állítólag szándékosan hagyott életben, hogy elmondhassa, mi történt. A Macaulay Culkinhoz hasonlító tettest végül a helyszíntől mintegy 400 kilométerre, Shelby-ben fogták el.

2012 is sötét év volt

Az elmúlt évek egyik legsúlyosabb tömeglövöldözése a connecticuti Newtownt rázta meg. A 20 éves Adam Laza először közös otthonukban lőtte agyon az anyját, aztán a Sandy Hook általános iskolához autózott, ahol 20 gyereket és 6 felnőttet gyilkolt le, majd önmagával is végzett.

A legtöbb mészáros fehér volt

A statisztikák szerint 1982 óta összesen 46 fehér férfi volt érintett a mészárlásokban, ami azt jelenti, hogy a színes bőrűek közül négyszer kevesebben vetemednek ilyesmire. Afroamerikai ámokfutók ugyanis csak 11 esetben lövöldöztek.

Csak két nőről tudni

A 35 éves időszakban csak két olyan nő volt, akik egyedül indultak gyilkolni. A 44 éves expostás, Jennifer San Marco 2006 januárjában ölte meg korábbi szomszédját a kaliforniai Goletában, aztán bement a volt munkahelyére, ahol kilenc dolgozót mészárolt le, mielőtt öngyilkos lett. A szintén 44 éves Cherie Lash Rhoades pedig 2014 februárjában Alturasban lőtt agyon négy embert és további négyet is megsebesített. Amikor kifogyott a lőszerből, egy henteskést rántott elő, majd azzal is megölt valakit.

170 golyó, 33 áldozat

Az összesítés alapján az eddigi legtöbb halálos áldozatot a 2007-es virginiai lövöldözés követelte az Egyesült Államokban. A dél-koreai születésű, 23 éves Cso Szjung Huj április 16-án a helyi Műszaki Egyetem egyik osztálytermében és kollégiumában rendezett vérfürdőt. Kilenc perc leforgása alatt több mint 170 golyóval terítette le áldozatait. Összesen 27 egyetemistát és öt tanárt lőtt le, majd önmagával is végzett.