2013. március 12-én egy férfi injekcióval elkábította volt szeretőjét, és maró anyaggal leöntötte a nő nemi szervét. A támadással a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori igazgatóját gyanúsították, de mivel Renner Erika nem ismerte fel a támadóját, az orvos ellen megszüntették az eljárást. Aztán jött egy Index cikk.

A nőnek csak annyi maradt meg, hogy egy férfi a nyakánál fogva betolja az ajtón, megkötözi, és egy injekciót szúr a lábába. Akkor nem tudta, de mint mondja, nem is az érdekelte, ki támadta meg. Túl akarta élni.

„Végig azt hittem, hogy meg fognak ölni. Teljesen beöltözött, maszkos ember volt. A hangját eltorzította, ragok nélkül és csak nagyon keveset beszélt. Könyörögtem, hogy ne bántson, mert még látni szeretném a gyerekeimet. Nem gondolkoztam azon, hogy ki lehet, csak azt akartam, hogy elmenjen, és segítséget tudjak hívni.″

A férfi levetkőztette, a fürdőkádba fektette, szétfeszítette az eszméletlen nő lábait, és lelocsolta a maró anyaggal. Renner Erikára egy pokrócba csavarva barátja, volt férje és barátnője találtak rá. A támadással a kórházigazgatót, B. Krisztiánt gyanúsították, előzetes letartóztatásba is került, de négy hónap múlva szabadon engedték.

Csaknem másfél évig nyomoztak, de mivel a nő nem ismerte fel a támadóját, nem emeltek vádat az orvos ellen. Még úgy sem, hogy a férfi kesztyűtartójában pont ugyanolyan anyagot tartalmazó injekciós tűt találtak, mint amilyet Renner Erika szervezetében kimutattak. De kevés volt a vádemeléshez az is, hogy a nő lakásában egy olyan kötelet foglaltak le, amin B. Krisztián DNS-e volt.

ez nem a miami helyszínelők, vagy mégis

A megtámadott nő ügyvédje, Regász Mária pár nappal a megszüntető határozat után olvasott az Indexen egy cikket arról, hogyan követ minket a Google. Az ügyvéd új bizonyítást indítványozott. Az eljárást pedig újraindították és 2015. augusztusában  vádat emeltek az orvos ellen. A férfi vallomásai és a telefon tárolt adatai között ugyanis túl sok volt az ellentmondás.

Nem ismertem ezt a technikát, de a nagyobb baj, hogy a rendőrség sem. Ahhoz hogy a Google tudja, hol vagyok, GPS kapcsolatban kell állnom vele. Értelemszerűen ha nincs GPS kapcsolat, nem tudja, hol vagyok. Ha berakom a telefont az autóba, akkor mindenki azt hiszi, hogy ott vagyok a kocsiban, pedig nem biztos. Vagy ha azt állítom, hogy a telefon végig nálam volt, miközben ide-oda mentem, és aztán a tárolt adatokból kiderül, hogy a készülék végig egy helyben volt, akkor az azért jelzés értékű

– mondta az ügyvéd.

Szándékosan nem megyünk bele abba, hogyan lehet a követést teljesen kilőni, hátha a nyomozóknak legközelebb azonnal eszébe jut majd a Google térképes trükkje. Regász  már más eljárásban is indítványozta ezt a technikát, de volt, hogy a rendőrség azzal hárított, hogy az ügyvéd nem a Miami Helyszínelőkben van, és túl sok amerikai sorozatot néz.

Nagyon sok nagyon komplex műtét

A nőnek teljesen szétroncsolta az anyag a nemi szervét, így már az is kisebb siker volt, hogy találtak olyan orvost, aki egyáltalán elvállata a komplex műtéteket. Bár Renner Erika életminősége már sohasem lesz ugyanolyan, mint a támadás előtt, egy sebész-nőgyógyász egy plasztikai csapattal együtt dolgozik azon, hogy legalább elfogadható legyen.

„Nem tudják, hogy valaha is sikerül majd teljesen helyrehozniuk. Mivel ez a terület rendkívül nehezen helyreállítható, folyamatosan műteni kell, ami egy nagyon hosszú és fájdalmas folyamat. Egyelőre ott tartunk, hogy higiéniailag rendben vagyok. Hét műtétem volt, és nem tudni, még mennyi lesz.″

Szeretői viszonytól a zaklatásig

a legfrissebb adatok

Az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai szerint az elmúlt öt évben emelkedett itthon a zaklatások száma. 2009-ben 6400, 2014-ben pedig 7862 esetben indult zaklatás miatt büntetőeljárás. Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője azt mondta, hogy 2014-ben viszont az eljárások 35 százalékát meg is szüntették, mert a sértettek nem tettek magánindítványt és végül csak 2107 ügyben készült vádirat. 2014-ben 5007 sértettről tudtak, az áldozatok 35 százaléka egyébként férfi volt. A statisztika szerint az elkövetők többsége (2565 fő) viszont férfi és csak egyötödük (559 fő) nő. A szakember szerint magas a látencia, de hogy valójában mekkora, azt csak egy átfogó empirikus vizsgálatból derülhetne ki.

Renner Erika és a sebész orvos egy általános iskolába jártak, de húsz éve nem is látták egymást, amikor a férfi 2007-ben azzal kereste meg a nőt, hogy segítsen megszervezni egy évfolyamtalálkozót. A szervezésből aztán négy évig tartó szeretői viszony lett. Bár mindketten házasok voltak, a nő 2011-ben elvált, és úgy volt, hogy B. Krisztián is el fog.

Fokozatosan jöttem rá, hogy ennek a kapcsolatnak így nincs értelme. Hétvégente sohasem találkoztunk, az ünnepeket nem töltöttük együtt. Mondtam neki, hogy nekem társra van szükségem, olyan valakire, aki velem van. Erre azt mondta, hogy akkor menjek fel a társkeresőre. Akkor jöttem rá, hogy neki ez a kapcsolat addig volt fontos, amíg ez a szeretői viszony volt.

2012. szeptemberében Renner Erika szakított, és novembertől már mással járt. A volt szerető viszont állítása szerint zaklatni kezdte, üzenetekkel bombázta, követte, feltörte az emailfiókját, végül a vád szerint 2013. március 12-én megtámadta és lúggal leöntötte. Regász Mária azt mondja, akit nem zaklattak, nem is tudja felfogni, hogy mit jelent.

Egyéni érzékenység kérdése, hogy ki meddig bírja. Harmadik-negyedik alkalom után már lehet szólni – írásban  a rendőrségnek, csak elküldik az embert. És nem csak ott. Az ügyészség a megszüntető határozatban szó szerint úgy fogalmazott, hogy ügyfelem csak zaklatásnak élte meg az egészet

– mondta.

Az ügyvéd szerint Renner Erika esete tipikus, zaklatók pedig mindig lesznek. Azt mondja, hogy az áldozatnak sokszor nemcsak a zaklatóval, a zaklatás pszichés terheivel, de az egész rendszerrel is meg kell küzdeniük. Sokszor ugyanis még akkor sem lépnek a hatóságok, ha hivatalosan is bizonyított, hogy az illetőt zaklatják.

A támadás óta a nőt, két gyerekét és barátját is pszichológus kezeli. A szakember szerint Renner Erika még a trauma utáni paranoia tüneteit produkálja, ezért retteg attól, hogy a műtétei előtt átállítják az altatógázt, vagy érzi sokszor, hogy figyelik.

B. Krisztián jogi képviselője, Bánáti János korábban azt mondta a Velvetnek, hogy a támadás idején a férfi ott sem járt a helyszínen. Az ügyvéd mostani megkeresésünkkor azt nyilatkozta, hogy példátlan, amit a sértett és jogi képviselője a sajtóban művelnek és nem kíván reagálni ezekre.

Az orvost életveszélyt okozó testi sértés, valamint kifosztás bűntettével vádolják és szabadlábon védekezik. A Fővárosi Törvényszéken márciusban folytatódik az ügy. A bíróság orvos-szakértőket hallgat majd meg.