Erős felindulásból elkövetett emberölés helyett emberöléssel gyanúsítják azt a 14 éves zagyvarékasi lányt és 16 éves éves barátját, akik múlt hétfőn ölték meg a lány édesanyját.

mi a különbség?

Amíg előbbi az emberölés enyhébben büntetendő esete és 2-8 évig, addig az emberölés alapesete 10-15 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető, mondja az ügytől független ügyvéd. Magyar György hozzátetette, hogy emberölésnél a 14. életévét betöltött személyekre legfeljebb tízéves, a 16. évnél idősebbekre maximum 15 éves szabadságvesztést szabhatnak ki. A minősítés az eljárás alatt még változhat.

Bár a gyerekek előzetes letartóztatása után a fiú édesanyja a Velvetnek azt mondta, hogy fia állítása szerint barátnője egyedül szurkálta össze az asszonyt, a 14 éves lány ügyvédje szerint az anya elmondása egyoldalú és nincs tisztában a pontos körülményekkel. Őrlős Gábor meghatalmazott ügyvéd szerint még rengeteg a feltételezés, ráadásul

a gyerekek olyan lelkiállapotban vannak, ami miatt nem is nagyon képesek arra, hogy felfogják azt, ami körülöttük zajlik.

A fiatalokat a pénteki tárgyalás után késő estig hallgatták ki és az ügyvéd szerint a vallomások folyamatosan finomodnak.

Egy dolog biztos, valaki meghalt és ehhez köze van a gyerekeknek. De arról például, hogy a gyilkosságot előre eltervezték-e volna, csak félinformációk vannak. Azt, hogy a valóságban hogyan is történtek a dolgok, még korai lenne kijelenteni

– mondta a Velvetnek Őrlős Gábor, a lány ügyvédje.

A jogi képviselő azt mondta, a kislányon nem látszik, hogy felfogta volna, mi történt, és azzal sincs nagyon tisztában, hogy mi vár rá. Egyelőre annyit ismert be, hogy a házban volt, amikor édesanyját megölték.

Védencem beismerése arra vonatkozik, hogy a cselekmény időpontjában otthon volt, de hogy akkor pontosan mi és hogyan történt, azt a nyomozás fogja majd kideríteni

– tette hozzá az ügyvéd.

A két fiatalt a bíróság január 29-én harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba, amit nevelőintézetben kell letölteniük.