Egyelőre egyik törökszentmiklósi nő sem kaphatja vissza csecsemőjét, akiket azért kellett császármetszéssel világra hozni, mert a kismamák ismeretlen szerektől rosszul lettek. Rajtuk kívül még négy férfi került életveszélyes állapotban kórházba január 28-án és 29-én.

A Velvet információja szerint a történtek után a rendőrség azonnal jelzett az illetékes járási hivatalnak, ahol elindították a gyerekek nevelésbe vételét.

A Törökszentmiklósi Rendőrkapitányságtól és a Törökszentmiklósi Család- és Gyermekjóléti Központtól is jeleztek. A nevelésbe vételi eljárás folyamatban van. Az ügyben érintett szervezetek, hatóságok, így a Gyámügyi és Igazságügyi Főosztály is szoros kapcsolatban állnak egymással, hogy mihamarabb, a kiskorúak érdekében legjobb döntés megszülessen

– mondták a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatal sajtóosztályán.

A jogszabály szerint a gyámhatóság többek között akkor veheti nevelésbe a gyereket, ha

  • a gyermek számára családba fogadó gyám rendelésére nem kerülhet sor,
  • és a gyermek fejlődését családi környezete veszélyezteti, és veszélyeztetettségét az alapellátás keretében biztosított szolgáltatásokkal, valamint a védelembe vétellel nem lehetett megszüntetni, illetve attól eredmény nem várható, továbbá, ha a gyermek megfelelő gondozása a családján belül nem biztosítható

A két újszülöttet a császármetszés után rögtön a fővárosba szállították, azóta viszont már mindkét kisfiú visszakerült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházba.

Dr. Lippai Norbert megbízott orvosigazgató a Velvetnek azt mondta, hogy a csecsemők állapota stabil és nem változott – vagyis az egyiké jobb, a másiké súlyosabb –, de van rá esély, hogy teljesen felépüljenek.

(Borítóképünk illusztráció.)