A paranoiásan viselkedő J. Sz. Nóra 2014 márciusában tatabányai lakásuk 8,6 méter magasan lévő ablakából lökte ki Johannát, aki fejjel előre zuhant a betonra, és maradandó fogyatékosságot szenvedett. Az anya saját magával is végezni akart, ezért gyermeke után ugrott. Őt súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Az asszonnyal szemben emberölés kísérlete miatt emeltek vádat. A Győri Ítélőtábla csütörtökön 11 év fegyházbüntetésre ítélte.

Amikor a nő és gyermeke kiesett a tatabányai Levendula Gyógyszertár feletti második emeleti ablakból, először mindenki azt hitte, hogy baleset történt. A Bors arról írt, hogy Johanna annyira önfeledten mókázott édesanyjával az ablak melletti kanapén, hogy a nagy heveskedésben véletlenül kizuhant a nyitott nyílászárón, J. Sz. Nóra pedig reflexből ugrott kislánya után.

Két furcsa puffanást hallottak

Az anyának és gyermekének a patika gyógyszerészei próbáltak segíteni. A tragédia után egyikük a Borsnak idézte fel a történteket:

Este nyolc óra után lehetett nem sokkal, mert éppen az éjszakai ügyeletre álltunk át, amikor két furcsa puffanást lehetett hallani kintről, majd egyre többen gyűltek össze aggódva, sikoltozva az üzlet előtt. A kollégáimmal igyekeztünk távol tartani a nézelődőket a sérültektől, hogy levegőhöz jussanak, mert azt láttuk, hogy mindketten lélegeznek. A gyerek jobban vérzett, az anyuka arcát viszont nem láthattam, mert a hosszú haja eltakarta. A mentők pillanatok alatt kiérkeztek, s elsőként a gyereket látták el. Az édesapa teljesen magán kívül volt.

Az anya azt mondta, nem emlékszik

Johannát az egyik fővárosi kórházba szállították, ahol plasztikai sebészek közreműködésével kétszer műtötték meg a koponyáját, míg az anya medencecsonttöréssel került a tatabányai kórház intenzív osztályára. Férje érthető módon szerette volna megtudni, hogy miért estek ki az ablakon, de J. Sz. Nóra csak azt hajtogatta:

"Nagyon gyorsan történt minden, nem emlékszem"

A bulvárlapnak akkor a férje is megszólalt:

Nemrég értem haza a kórházból. A feleségem, Nóra, a körülményekhez képest jobban van, tőle jövök, de a kislányom... Nagyon kérem, imádkozzanak érte! Ő az én kincsem, egy igazi kis tünemény. Bárcsak újra itt lehetne velem, és nyernék a lottón! Azonnal elköltöznénk egy olyan helyre, ahol nincs ablak. Bár az sem lenne könnyű, Johanna ide született, ebben a lakásban cseperedett fel

Eluralkodott rajta a paranoia

A vádirat szerint viszont az anya nagyon is tudatosan cselekedett. J. Sz. Nóra visszahúzódó, antiszociális életre rendezkedett be. Lakásába senkit nem engedett be, és gyermekét is magához láncolta. Még az óvodába sem engedte el, mert bár erre semmi oka nem volt, attól tartott, hogy társai bántalmaznák, kiközösítenék. Az asszony az intézmény vezetőjével sem volt hajlandó beszélni, ezért az igazgató írásban jelezte a gyámhivatal felé a hiányzások tényét. A hivatal ennek nyomán védelembe vételi eljárást indított. J. Sz. Nóra nem működött együtt az eljárásban, majd az ügyben tartott tárgyalást követően teljesen eluralkodott rajta a paranoia. Attól tartott, hogy elveszik tőle kislányát.

Fogyatékossá tette lányát

Az anya 2014. március 18-án az eljárás miatt veszett össze férjével, majd kiküldte a férfit a nappalival, és kettesben maradt kislányával a gyerekszobában. Ekkor jutott arra a következtetésre, hogy Johanna elvesztését csak akkor tudja elkerülni, ha vele és önmagával is végez. A gyereket ezért egy határozott mozdulattal kilökte az ablakon. A kislány fejjel előre zuhant a betonra. Életét csak a gyors orvosi beavatkozás tudta megmenteni, az elszenvedett agysérülések miatt azonban egy életre fogyatékos lett. J. Sz. Nóra öngyilkos akart lenni, így gyermeke után ugrott, de ezzel nem tudta megölni magát. Nyolc napon túl gyógyuló csonttöréses és zúzódásokat szenvedett. 

Jogerősen elítélték

Az anyával szemben emberölése bűntettének kísérlete miatt emeletek vádat. Az elsőfokú bíróság 11 év fegyházbüntetést szabott ki rá. Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla csütörtökön hozott jogerős döntést az ügyben. Dr. Ferenczy Tamás sajtószóvivő a Velvet kérdésére elmondta: a bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, és elvette a vádlottól a gyermek felügyeleti jogát. J. Sz. Nóra nem volt jelen a tárgyaláson. 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.