005 Donászi helyszínek bejárása Bp XI IV XX 2094 júni 28

Továbbra is börtönben marad a skálás sorozatgyilkos, Bene László

2016.03.05. 13:31

Bene Lászlót 1996-ban életfogytiglanra ítélte a bíróság több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt, ami akkoriban 20 év szabadságvesztést jelentett. A skálás gyilkosságról elhíresült bűnözőt a magyar kriminalisztika legkegyetlenebb bűnözőjeként tartják számon, a 64 éves férfi a korábbi hírekkel ellentétben egyelőre nem hagyhatja el a Szegedi Fegyház és Börtönt. A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, miszerint Bene Lászlót feltételes szabadságra bocsátja.

A Szegedi Törvényszék három bíróból álló másodfokú tanácsa hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság azon döntését, melyben B. L. elítéltet feltételes szabadságra bocsátotta. A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította – áll a közleményben.

Bene László társával, Donászi Aladárral egy tíz főből álló bűnözőcsoportot hozott létre, 1989-től 1994. májusig dohánylerakatok, pénzszállítók, bankfiókok, postafiókok kifosztásából tartották fenn magukat.  Bene és Donászi a börtönben ismerték meg egymást, Bene hétéves büntetését töltötte akkoriban a szegedi Csillag börtönben. Donászi Aladár a katonai szolgálatát a bűnözői életre cserélte, és szolgálati fegyverével kirabolt egy bankot. Emiatt 12 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, és egyazon börtönbe került Benével. A börtönben a két férfi összebarátkozott, és azt tervezgették, kiszabadulásuk után milyen bűncselekményeket fognak elkövetni. 

A bűnözőpáros leghírhedtebb ámokfutása a Budai Skála bevételének elrablása volt 1992. május 11-én. A páros azt tervelte ki, hogy az áruház pénzét szállító taxit (minden esetben taxival szállították az áruház bevételét a Nemzeti Bankba) megállítják, és ellopják a pénzt. Reggel 7 órakor a Vak Bottyán utcában megállították a taxit, majd Donászi feltépte az autó hátsó ajtaját, majd fejbe lőtte a pénzt kísérő 23 éves egyetemistát, Sádt Győzőt. Lövöldözés tört ki, amiben a taxis és a másik pénzkísérő is megsérült, de túlélték a támadást.

A rablópáros az 1992. november 8-i gyilkosságaik miatt került a rendőrség látóterébe, amikor Sárszentmihály mellett az erdőben lőgyakorlatot tartottak. Az eseménynek két szemtanúja akadt, két vadász, akikkel állítólag szóváltás alakult ki, majd lövöldözés tört ki köztük, amibe mindkét vadász belehalt. A helyszínen hagyott lőszerek bizonyították, hogy közük van a Budai Skálánál történt gyilkossághoz. 1994. májusban kommandósok fogták el őket, a rablópáros állítólag épp egy társuk megölését tervezték. A bíróság 1996-ban négy gyilkosságot bizonyított rájuk. 

Donászi Aladár szintén életfogytiglani börtönbüntetést kapott, azonban 2001-ben a  sopronkőhidai cellájában végzett magával. Bene László a börtönbüntetése ideje alatt leérettségizett, és úgy tudni, a családjával is felvette a kapcsolatot.