Sok mindent el kell felejteni a brüsszeli terrortámadásokról

2016.03.23. 14:20 Módosítva: 2016.03.23. 20:44

Előzmények

Március 22-én reggel terrortámadás érte a brüsszeli Zaventem repteret. Nem sokkal ezután legalább egy metróállomáson (Maalbeek) is robbantottak. Aznapi bő összefoglalónkat itt olvashatja el, itt pedig a legfontosabb tudnivalókat szedtük össze, képekkel.

A terrortámadásoknak, amelyeket az Iszlám Állam magára vállalt, a 23-ai mérleg szerint 31 halálos, és 270 sebesült áldozata van. Belgiumban három napos nemzeti gyászt hirdettek. 

A történtekről kitűnő vizuális áttekintést láthat itt.

Frederic Van Leeuw belga ügyész több, eddig biztosnak vélt értesülést cáfolt meg a március 22-ei brüsszeli terrortámadásokról szóló, szerdai sajtótájékoztatóján. A Guardian összefoglalója szerint a korábban körözési fotónak tekintett biztonságikamera-kép szereplői nem azok, akiknek hittük.

Eltűntek és megtaláltak

A BBC ebben a cikkében elkezdte összefoglalni, mit tudunk az eltűnt, elhunyt és sérült személyekről, akik Brüsszelben tartózkodtak a támadások alatt.

Azonosították azt a sárga kabátos nőt is, aki talán a legtöbb újság címlapján szerepelt: Nidhi Chaphekar, a Jet Airways légiutas-kísérője.

A középső, fekete ruhás személy Ibrahim el-Bakraoui, ő a helyszínen meghalt, és dns-minta alapján azonosították. A másik fekete ruhás illetőt egyelőre nem azonosították, és nem tisztázták a fehér ruhában és kalapban látható férfi személyazonosságát sem. (Korábban róla hihettük, hogy Najim Laachraoui, a bombakészítésben jártas terrorista, ami nem biztos, hogy nem igaz, de ezt nem tisztázták most.)  A BBC szerint az ő hátrahagyott, fel nem robbant csomagjában volt a legnagyobb bomba.

Az első robbanószerkezet a 11-es check-in pult közelében robbant fel, reggel 7:58-kor. A második kilenc másodperccel később követte, a második pultnál.

Leeuw azt is megerősítette, hogy Ibrahim testvére, Khalid el-Bakraoui robbantott a Maalbeek metróállomáson. A BBC szerint az a bomba a három szerelvényből álló metró középső kocsijában robbant, amikor még a metró az állomáson állt. Ebben a támadásban az Európai Bizottság három munkatársa is megsérült, de sérülésük mértéke egyelőre nem ismert.

A három férfi Schaerbeekből ment a repülőtérre, taxival. Ezen a nyomon haladva a rendőrség eljutott egy  schaerbeeki ingatlanhoz, amelyet tegnap átkutattak. Találtak egy laptopot, amelyben egy Ibrahim el-Bakraoui által írt üzenet volt arról, hogy fél, és nem akar börtönbe jutni. A valószínűleg végrendeletnek tekinthető iratban a férfi azt írja, 

[az ember] állandóan csak menekül, már nem is tudja, mit tegyen, mindenhol keresik, többé nem lehet biztonságban, és ha túl sokáig vár, ő lesz a következő, aki börtönbe jut.

A laptop mellett tizenöt kiló robbanóanyagot, százötven liter acetont, harminc liter hidrogén-peroxidot, detonátorokat, szögekkel és csavarokkal töltött bőröndöt, és műanyagdobozokat találtak.

A Schaerbeekban tartott akción letartóztattak egy személyt, akivel szemben nyomozást folytatnak. Egy másik személy, alapos kihallgatás után, szabadon távozhatott.

Az ügyész közölte: a terrortámadásokban harmincketten haltak meg, de ez a szám emelkedni fog, mivel sok sérült van súlyos állapotban. Összesen kétszázhetvenen sérültek meg.

Maggie De Block egészségügyi miniszter arról tájékoztatta a sajtót, hogy meglátogatta a kórházban ápolt sérülteket, akik közül sokan súlyos állapotban vannak, életveszélyes sérüléseket szenvedtek.

A brüsszeli repülőtér a hivatalos Twitterén azt közölte, egyelőre nem tudni, mikor áll vissza a rendes üzem, mert még mindig szakértők vizsgálódnak a helyszínen. Amíg a munka tart, nem állíthatják helyre az épületet, addig pedig a légiközlekedés sem indulhat újra.

Nemrég a királyi pár, Fülöp és Mathilde ellátogattak a repülőtérre, hogy részvétüket fejezzék ki, illetve megköszönjék a mentőalakulatok munkáját. Hamarosan egy közeli katonai kórházba mennek, ahol a tegnapi események több sérültjét ápolják.

Ekkortájt történt, hogy egy összeomlott fal újabb holttestet fedett fel a helyszínen, így a halálos áldozatok száma harminckettőre nőtt.

A New York Times azt írja, Khalid el-Bakraoui, a metróban robbantó merénylő terrorizmus vádjával szerepelt az Interpol vörös körözési listáján. 2015 augusztusa óta keresték, és kiderült róla, hogy belga-bahamai kettős állampolgár volt. 

Újabb hírek

A Daily Mail azt írja, az egyik brüszeli támadót már korábban elfogták Törökországban. a török elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, hogy még tavaly júniusban fogták el, aztán kitoloncolták Belgiumba, sőt állítólag figyelmeztették is Belgiumot a férfi miatt.

Az MTI azt írja, az AFP hírügynökségnek egy belga rendőrségi forrás megerősítette, hogy Najim Laachraoui volt a második öngyilkos merénylő a reptéren.