horoszkóp
IMG 9709

Felfüggesztettet kapott balesete miatt a Népszabadság volt főszerkesztője

2016.05.23. 15:54

Murányi Marcell, a Népszabadság volt főszerkesztője 2015. március 30-án Budapesten, a VII. kerületi Rottenbiller utca és István utca kereszteződésében sodort el egy kerékpárost, majd továbbhajtott. A baleset miatt az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével és segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolta meg. Ügyében hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróság hozott ítéletet. 

Murányi Marcellt a bíróság egy év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte halálos közúti baleset gondatlan okozásában, két évre felfüggesztve. 

Emellett szintén két évre eltiltották a járművezetéstől, amelybe beleszámít a 2015. május 26. óta eltelt idő, tehát amikor is hivatalosan bevonták a jogosítványát. A segítségnyújtás elmulasztásának vétségében azonban a bíróság nem találta bűnösnek.

Mint arról beszámoltunk, az 59 éves biciklis a balesetben olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy április 26-án a kórházban elhunyt. Murányi Marcell a sajtóból tudta meg a hírt, és május 13-án lemondott a Népszabadság főszerkesztői posztjáról.

Az igazságügyi orvosszakértői vélemény szerint a biciklis a baleset miatt koponyatörést és agyzúzódást szenvedett. És bár úgy tűnt, hogy az állapota napról napra javult, a kórházban váratlanul tüdőgyulladást kapott, ami

a szakértő szerint is hozzájárulhatott a halálához.

Murányi ügyvédje az első tárgyaláson azért indítványozott új bizonyítást, hogy kiderüljön, az áldozat pontosan mikor kapott tüdőgyulladást. Kérdés ugyanis, hogy a fertőzés milyen mértékben okozhatta a biciklis halálát.

A 2016. május 23-ai tárgyaláson azonban az igazságügyi orvosszakértők már egészen másképp fogalmaztak a körülményekkel kapcsolatban, tehát kizárták, hogy kizárólag tüdőgyulladás okozta volna az áldozat halálát.

Szerintük ugyanis állapota a halála pillanatáig egyre romlott, és ebben közrejátszhatott az is, hogy az agyában korábbi károsodásra utaló elváltozásokat is találtak. Eszerint a férfit érhette a múltban agyvérzés vagy akár egy, a mostanihoz hasonló trauma is. Mindenesetre nem gondolják, hogy a tüdőgyulladás lett volna a halál elsődleges oka, sokkal inkább hajlanak arra, hogy 

a baleset ténye és a súlyos agyi károsodás közötti összefüggés áll a halál hátterében. 
 

Noha nem bizonyított, hogy a biciklis a baleset pillanatában fogyasztott volna alkoholt, vagy egyéb bódító szereket, mindenesetre az biztos, hogy még március elején olyan szorongásoldókat és nyugtatókat írtak fel neki, amelyeknek szedésével az alkohol kedvelt hatása fokozódik. Ezek a szakértők szerint kifejezetten pszichiátriai szereknek minősülnek, és elképzelhető, hogy a feltételezett, előző agykárosodás óta kellett őket szednie. Elmondásuk alapján 

ezekre nagyon könnyű rászokni, leszokni róluk viszont annál nehezebb.
 

Felborult doboznak hitte a biciklist

A volt főszerkesztő nagyjából 29-32 km/órás sebességgel, a kerékpáros pedig körülbelül 15 km/órával haladt az ütközéskor. Murányi a rendőröknek azt mondta, hogy hallott puffanást, de azt hitte, a csomagtartójában borult fel egy doboz. Korábbi vallomásában a frontra és a vérnyomására is hivatkozott, ami szerinte lelassíthatta a reakcióidejét.

A szakértő szerint az esős időjárás, a vizes aszfalt és a kedvezőtlen látási viszonyok is befolyásolhatták azt, amit Murányi az autóból észlelt.

A baleset előtt körülbelül másfél másodperce volt arra, hogy egyáltalán észlelje a biciklist, vagy annak lámpáját, amit viszont kanyarodás alatt kitakarhatott az autó A-oszlopa.
Murányi Marcell autója a baleset után
Murányi Marcell autója a baleset után

Az újságíró vezetés közben állítása szerint Bachot hallgatott, ami szintén megtéveszthette. A szakértő szerint ezért is hihette a puffanásra azt, hogy csak a csomagtartóban levő doboza dőlt fel.

A sofőr csak akkor tudta volna a hanghatást a baleset gondolatához kötni, ha előtte látta volna a biciklist. Műszaki szempontból pedig nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a vezető érzékelte a kerékpáros jelenlétét

– mondta az első tárgyaláson a szakértő.