Másodfokon egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék V. Pált, a „fagyállós gazda” néven elhíresült vácszentlászlói férfit, három év próbaidőre felfüggesztve. Az elsőfokú ítéletről itt számoltunk be, akkor hét év börtönbüntetést róttak ki rá.

Frissítés: helyszíni tudósítónk szerint a fagyállós borral megmérgezett férfi apja az ítélet hallatán halálosan megfenyegette V. Pált, közölve: „most nem bántalak, de még mindig ott laksz”.

Korábban

V. megelégelte, hogy az egyik falubéli ismerőse rendszeresen bemászott a kertjébe, és litereket lopott a meggyborából, ezért fagyállót kevert bele: tizenkét liter borhoz két liter fagyállót adott, és egy műanyag dobozban otthagyta a hordó mellett. A tolvaj tényleg megint bement hozzá, elvitte a preparált bort, és ivott belőle. Másnap holtan talált rá otthonában a testvére, halálát veseelégtelenség okozta.

A férfit elsőfokon 7 év börtönre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék tavaly novemberben. Az ügyészség álláspontja szerint a gazda tette semmiképpen sem minősíthető megelőző jogos védelemnek, hiszen a törvény az ilyen esetben is tiltja az emberi élet kioltását, annak súlyos és közvetlen veszélyeztetését. A férfi ráadásul azért palackozta ki a korábban hordóban tartott borát, miután fagyállót kevert bele, hogy a tolvaj biztosan el tudja vinni azt. Nem védte tehát a termékét, hanem megleckéztetésre használta azt.

A témában hamarosan bővebb cikkel jelentkezünk.