combinos gyilkos2

Combinós gyilkos: Ha egyszer kiengednek, többet nem iszom

2016.09.15. 12:07

Jogerősen is 18 év fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön azt a hajléktalan férfit, aki két évvel ezelőtt szándékosan lökött a villamos elé egy idős asszonyt a 4-es 6-os megállójában. A „combinos gyilkosként″ elhíresült férfi elsőfokon is 18 év fegyházat kapott, de a döntés ellen ő és az ügyész is fellebbezett.

A férfi az utolsó szó jogán azzal védekezett, hogy nem akarta megölni az idős nőt.

Felfoghatatlan, hogy ez történt. Nem szokványos részegség volt, egy napon keresztül alkoholt és energiaitalt ittam. Nem gondoltam, hogy ilyen következménye lesz. Nem akartam hogy elessen, nem akartam hogy meghaljon. Nem láttam, hogy jön a villamos. Ha egyszer kiengednek, többet nem iszom.

- mondta a bírónak A. Áron. 

A vád szerint, A. Áron 2014. augusztus elsején hajnaltól ivott, délben pedig már részegen, a 4-es, 6-os villamos Margit-híd budai hídfőjénél lévő megállóba ment. A 74 éves asszony is ott volt, mindkét kezében csomagokat tartott és a korlátnak támaszkodott. 

Amikor a villamos a megálló felé közeledett, a sértett a felszálláshoz készülve a peron széle felé lépett. Az ittas állapotban lévő férfi minden alap nélkül sérelmezte azt, hogy a sértett másokat megelőzően akart felszállni a villamosra, ezért jobb lábát felemelte, egy pillanatig kivárt, majd a talpával deréktájon olyan erővel lökte meg az asszonyt, hogy az egyensúlyát vesztve a sínpályára zuhant.

- derül ki a vádiratból. 

A megállótól ekkor már csak néhány méter távolságra lévő villamos a vészfékezés ellenére sem tudott időben megállni és elgázolta az idős nőt, aki a villamos eleje alá szorulva a helyszínen meghalt. A. Áron először segíteni próbált áldozatának, majd el akart menni a helyszínről, de egy szemtanú visszatartotta. 

A férfi néhány nappal a baleset előtt került be a Szent János Kórház pszichiátriájára, mert egy vödörrel a fején mászkált a városban. A zárt osztályról viszont nem sokkal később ki is engedték, mivel nem „tanúsított veszélyeztető magatartást″, vagyis nem fenyegetőzött és nem is fenyegetett senkit.

Az ügyész perbeszédében emlékeztette arra a másodfokon eljáró tanácsot, hogy a férfit június 3-án engedték ki a pszichiátriáról, június 11-én már újra bűncselekményt követett el.  Először egy második kerületi kisboltban őrjöngött, egy héttel később a Frankel Leó u. és a Margit körút kereszteződésénél, egy gördeszkást rúgott fel.  Másfél héttel ezután pedig a Margit híd HÉV aluljáróban kezdett részegen tombolni: üvegeket dobált, járókelőket molesztált, egy utcazenészt meg is sebesített. 

Az ügyész az ítélet súlyosbítását kérte arra hivatkozva, hogy a férfinek többszörös visszaesőként nincs esélye arra, hogy valaha is visszatérjen a normális életbe. 

A kirendelt védőügyvéd, dr. Csereklye Károly Zoltán meglepő védekezéssel állt elő: Dr. Jekyll és Mr. Hyde történetéhez hasonlította A. Áron személyiségét, aki az alkohol miatt nem volt tudatában a cselekedetének. Azt bizonygatta, hogy a férfinek nem állt szándékában a gyilkosság, csak bántani akarta az asszonyt. Kérte, hogy minősítsék az esetet halált okozó testi sértés bűntettének. 

A másodfokon eljáró bíróság emberölés miatt ítélte el a férfit és végül helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.