Mi történt?

Október 26-án a rendőrség egy nyomozás miatt házkutatást akart tartani egy bőnyi nyugdíjasnál, Gy. Istvánnál, feltehetőleg illegálisan tartott fegyvereket akartak keresni a bőnyi házban. A férfi azonban nem akart együttműködni, tüzet nyitott rájuk. Egy rendőrt fejbe lőtt, az ő életét már nem lehetett megmenteni. A tüzet viszonozták, ekkor Gy. is megsérült.

Nyaranta kiképzőtáborokat szervezett a bőnyi erdőben, ahol már a hároméves unokája is komplett katonai felszerelésben masírozott annak a 76 éves bőnyi férfinek, aki szerda reggel került tűzpárbajba a rendőrökkel, és egy nyomozót fejbe lőtt. A rendőrőrnagy belehalt sérüléseibe, a nyugdíjas férfit pedig súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A Nemzeti Arcvonal vezetőjét, Gy. István és családját a Győr-Moson-Sopron megyei településen mindenki ismeri, leginkább különös beütésük miatt, amit a legtöbben tudomásul vettek. Az, hogy a családtagok kizárólag terepszínű ruhában jártak, teljesen megszokottnak számított, mint ahogy az is, hogy a néhány hetes táborokon csak és kizárólag a vérvonal vehetett részt, mondta el a Velvetnek a 76 éves férfi egyik fiának szomszédja.

Idegeneknek tilos volt. Nekem is mondták, hogy egyedül ne nagyon menjek, de autóval nem is nagyon lehetett megközelíteni. »Fegyelmezés, lövészet, ilyen katonai dolgok« – ezt mondták, amikor rákérdeztem, mégis hogyan zajlik egy-egy ilyen hét.

A 76 éves férfinek három fia van, akik Bőnytől néhány kilométerre, Szőlőhegyen éltek. Egyikük néhány éve elhunyt, Gy. pedig azt tervezte, hogy feleségével beköltözne a házába. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a rendőrök szerda délután itt is házkutatást tartottak, de átvizsgálták a férfi egyik, asztalosként dolgozó fiának az otthonát is.

Gy. István gyerekei közül a szomszéd szerint mégis a vadászpuskaműves-és fegyverjavítóként dolgozó fia volt az, aki ideológiailag a legközelebb áll apjához, ő a saját gyerekeit – főként két fiát – is jó katonának nevelte. „Az idősebb fia rendszeresen összejárt a gyerekeimmel, és mesélte, hogy milyen újabb engedélyeket szerzett meg. Nem különösebben zavart, amíg nem volt ebből gond.”

Az Index információi szerint az elkövető az a Gy. István lehet, aki ismert hungarista politikus volt, a Wikipédia szerint az 1990-es évek eleji-közepi hungarista mozgalmak egyik főszervezője volt, az 1989-ben általa alapított Magyar Nemzeti Arcvonal vezetője.

Kopogás előtt lőtt

Úgy tudni, a férfi már azelőtt rálőtt a helyszínre érkezett rendőrökre, hogy bekopoghattak volna. Az üggyel kapcsolatban délután sajtótájékoztatót tartott a rendőrség, amelyen kiderült, Gy. a lövések után elbarikádozta magát a házban, és többször fenyegetőzött, kiabált, hogy

aki közelebb jön, legyen bármilyen rendőr, kivégzi.

A műveleti egységek ekkor tárgyalni kezdtek vele, észlelték, hogy romlik az állapota, így behatoltak. További tűzpárbaj nélkül fogták el, és átadták a mentőknek.

A 76 éves férfi túl van a műtéten, nincs életveszélyes állapotban. Elkülönítve őrzik a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, tudtuk meg Oláh Attila orvosigazgatótól.

A meglőtt rendőr nem élte túl

Gy. áldozata Pálvölgyi Péter, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója. A tűzharc során sérült meg, olyan súlyosan, hogy hiába ment mentőhelikopter a helyszínre, életét már nem lehetett megmenteni.

Pálvölgyi 46 éves volt. Magyarország belügyminisztere a rendőr őrnagyot hősi halottá nyilvánította, és alezredessé léptette elő.

A rendőrség közleménye szerint a rendőrségi épületeken gyászzászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek emléke, helytállása előtt.