November 3-án 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a Budapest Környéki Törvényszék azt a ceglédi nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte másfél éves fiát. A 31 éves anya várandóssága hetedik hónapjában jár, az elhunyt gyermeken kívül még egy fia van. Értesülésünk szerint rá a nagymama vigyáz.

A végzés nem jogerős, dr. Finta Eszter védőügyvéd fellebbezett. A minősített emberöléssel gyanúsított nő élettársa ott volt a tárgyaláson, de utána nem kívánt nyilatkozni.

Mi történt?

A ceglédi nőt azzal gyanúsítják, hogy október 30-án a földön fekvő gyerekét háromszor-négyszer olyan erővel rázta meg, hogy kisfia feje többször a padlóhoz csapódott. Azonnal megpróbálta fellocsolni, majd újraéleszteni, és a mentőket is hívta, de a gyereket már nem lehetett megmenteni. Az orvosi szakvélemény szerint a kisfiú halálát fejsérülés okozta. 

A Pest Megyei Főügyészség megerősítette, hogy a tragédia azért következett be, mert az anya nem tudta elviselni fia sírását: 

A ceglédi nő élettársával két kisgyereküket nevelik, a harmadikat éppen várják. A családfő elvesztette a munkáját, alkalmi munkákból éltek, gyakran megélhetési gondokkal küzdöttek. A viták, veszekedések és a mindennapok gondjai miatt a nő sokszor ideges volt, kevés türelemmel fordult a gyerekekhez. Aznap a másfél éves fiúgyermek sírt, kiabált, az anya nem tudta elcsitítani. 

- közölte dr. Szabó Ferenc főügyész. 

Az M1 tudósítója az eset után beszélt az édesapával, aki azt mondta, hogy korábban nem fordult elő, hogy élettársa bántotta volna a gyerekeket. Úgy fogalmazott, hogy

összejöhettek a dolgok, valószínűleg dührohamot kaphatott a gyerek, erre reagálhatott így az anya.

Az anya beismerő vallomást tett a kihallgatásán.

Ügyvédje, dr. Finta Eszter a Velvetnek a tárgyalás után azt mondta, hogy fellebbezett a döntés ellen: azt szeretné, ha az anya a szükséges technikai feltételek mellett házi őrizetbe kerülhetne, de erre csakis a másodfokú bíróság végzését követően kerülhet sor.

Arra a kérdésünkre, hogy az anya pillanatnyi elmezavar vagy hosszan tartó pszichés probléma hatására cselekedhetett-e, az ügyvédnő azt mondta:

Az iratokban nem láttam arra utaló jelet, hogy valami komoly, mentális probléma állna a háttérben. Ettől függetlenül természetesen ez sem zárható ki, úgyhogy kezdeményeztem védencem pszichológiai kivizsgálását.

A bíró megengedte, hogy a nő élettársától és apjától a tárgyalóteremben személyesen is elköszönhessen.