Egy hajléktalannak tűnő, akkor még ismeretlen lányra november 22-én, kedden reggel figyeltek fel Róma utcáin. Az illető azt mondta, hogy Maria a neve, brit nemzetiségű és 20 éves, de elég zavartnak tűnt, ráadásul okmányok sem volt nála, ezért az olasz hatóságok első nekifutásra nem tudták azonosítani. 

A lánnyal kapcsolatban számos találgatás látott napvilágot, köztük az is, hogy valójában egy másik brit fiatal, Madeleine McCann lehet, akinek 2007-ben Portugáliában veszett nyoma. Az internetet lázban tartó rejtély 24 órával később, szerdán oldódott meg. Egy férfi jelentkezett ugyanis a Daily Mailnél, és elmondta, hogy a hosszú hónapok óta keresett gyerekét, a svéd Embla Jauhojärvit ismerte fel a rejtélyes lányban.

Az apa, Tahvo Jauhojärvi elárulta, hogy lánya fél évvel ezelőtt nyelvtanulás céljából utazott Olaszországba, de aztán hirtelen nyoma veszett, ezért eltűntként kezdték keresni. Mivel nagyon aggódtak érte, számos alkalommal kérték a svéd rendőrség segítségét, azóta viszont semmilyen előrelépés nem történt.

A férfi végül az interneten megosztott fotók alapján ismerte fel lányát, majd újra felvette a kapcsolatot a svéd hatóságokkal. Mint kiderült, Embla Jauhojärvi az elmúlt fél évben koldusként élt Róma utcáin, családját pedig egyszer sem kereste. Szokatlan viselkedése azzal függhet össze, hogy Asperger-szindrómában szenved.

Úgy nézett ki, mint egy hajléktalan, és semmi nem volt nála, se ruhák, se egy mobil. Lehet, hogy valamilyen sokk érte. Nem tudom, hogy mit csinált ott, ahogy azt sem, hogy mi történt vele. Nem is akarok gondolkozni ezen

– fejtette ki Tahvo Jauhojärvi.

A svéd rendőrség közben megkereste az Interpolt, ami Svédország római nagykövetségéhez fordult, így ha a lány is úgy akarja, apja hamarosan hazaviheti őt. 

Via The Daily Mail