Egy brit dédnagymama, a Crewe városában élő 79 éves June Humphreys élete a 70-es éveinek közepén érkezett fordulóponthoz. Elege lett a szürke hétköznapokból és szeretett volna kicsit világot látni, ami arra sarkallta, hogy bűnözővé váljon. Az asszony ingyenes nyugdíjas bérletét felhasználva, banyatank néven ismert készségével indult portyára a környező városokban, és mára szép kis bűnlajstromot halmozott fel: összesen 39 rendbeli bolti lopás írható a számlájára.

June Humphreys módszere az volt, hogy miután egy óvatlan pillanatban lesöpörte a polcokról a kiszemelt holmikat – amik között ruhák, alkohol, sőt egy mellpumpa is volt –, a szajrét a gurulós táskájában rejtette el, majd lassan, de biztosan távozott. Így történt legutóbbi lebukásakor, tavaly december 12-én is. 

Nem tudom, hogy miért tettem, csak elvettem azokat, oké? Azt hiszem, unatkoztam és valahogy ki kellett jutnom Crewe-ból

– fedte fel indítékait egy biztonsági őrnek.

June Humphreys akkor egy Sainsbury's áruházból nyúlt le írószereket 4 font (1400 forint) értékben, de banyatankjának átvizsgálása rávilágított, hogy aznap egy másik boltból is fizetés nélkül távozott. Onnan 19,5 font (7 ezer forint) értékben vitt magával babatápszert és pelenkákat.

A két eset miatt az asszonnyal szemben lopás vádjával indult eljárás, bűneit azonban tovább tetézte azzal, hogy december 30-án nem jelent meg ügyének bírósági meghallgatásán. A második tárgyaláson az is kiderült, hogy miért. Ügyvédje szerint fel akart szállni egy buszra, ám hirtelen nem jutott eszébe, hogy tulajdonképpen hova is kell mennie, ezért aztán eltévedt.

A nyugdíjas pártfogótisztje, Darren Vernon korábban megerősítette, hogy az asszony tényleg unalmában lett bolti szarka. Van ugyan hét gyermeke, de csak egyikükkel tartja a kapcsolatot. 

„Annyi bűnügyi jegyzőkönyv készült róla, mint egy heroinfüggő tiniről.”

A bíróság ennek ellenére megértőnek bizonyult vele szemben. A decemberi lopásokért 80 fontos (28 ezer forint) bírságot szabtak ki rá, illetve a 165 fontos (59 ezer forint) bűnügyi költségek megfizetésére kötelezték.

Via The Mirror