Nem bujkált, teljesen átlagos életet élt Gönyűn az a 36 éves férfi, akit a rendőrség azzal gyanúsít, hogy 14 évvel ezelőtt, Sashegypusztán megölte a 22 éves Tompa Esztert. A rendőrök január 11-én hajnalban, gönyűi otthonából vitték el S. Attilát, aki elfogása után beismerő vallomást tett.

A Velvetnek a férfi utcájában élő szomszédok arról beszéltek, hogy a gyilkossággal gyanúsított férfi mindvégig a településen élt, nem sokkal a gyilkosság után pedig családot alapított.

Felesége és egy 18 éves lánya is van, de családi élete is elég viharos volt, úgy tudom, agresszíven viselkedett otthon is. Az elmúlt években sem húzta meg magát, sok zűrös ügye volt, lopások, kisebb bűncselekmények, ami miatt többször akadt dolga a rendőrséggel. Észrevétlenül vitték el a rendőrök, nem lehetett hallani semmit. Másnap hallottuk döbbenten, hogy miért tartóztatták le.

A 22 éves pincérnőként dolgozó Tompa Eszter 2003. szeptember 22-én  Sashegypusztán élő nagymamájához biciklizett. Utoljára egy 13 és egy 5 éves kislány látta, akiknek még köszönt is, és továbbtekert. Nem sokkal azután, hogy Eszter elhaladt a kislányok mellett, egy öreg, bordó színű autó is elment mellettük, a kocsiban egy férfi ült. Az autó vagy háromszáz méter múlva megállt, a gyerekek pedig csak annyit láttak, hogy a vezető kiszállt, megkerülte az autót, majd visszaszállt és elhajtott. Amikor a lányok odaértek, már csak Tompa Eszter eldőlt biciklijét látták, de a fiatal nőt sehol. Holttestét másnap egy kutyát sétáltató nő fedezte fel, a város másik felén, a Mosoni-Duna töltésén.

Kéjgyilkosságnak hitt közúti gázolás

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság  január 12-én, kora délután tartott sajtótájékoztatót az ügyben. Bánhalmi Zsolt, bűnügyi főkapitány-helyettes azt mondta, hogy

soha nem adták fel a reményt, és nagy adósságot törlesztettek.

Miután a nyomozók szerdán a férfi elé tárták a bizonyítékokat, megtört és részletes beismerő vallomást tett. Mint mondta,

13 éve rettegett és várta, hogy csöngessenek az ajtaján.

Az akkor 23 éves férfi nem ismerte Tompa Esztert, teherautó sofőrként dolgozott, fizetését pedig gázolaj-lopással egészítette ki, a lopott olajat pedig általában Sashegypuszta közelében, az erdőben rejtette el.

2003. szeptember 22-én is az eldugott olajért autózott Sashegypusztán, de útközben a mobilját nyomogatta és - állítása szerint - véletlenül elütötte az előtte bicikliző Tompa Esztert, ezért a csomagtartóba tette az eszméletlen nőt. Csakhogy a pincérnő ekkor még élt, és szabadulni akart: a kocsi hátuljából dörömbölt.

Megölte a nőt, aztán elment a gyerekért az óvodába

A férfi sokáig céltalanul autózott majd egy kieső földútra hajtott, ahol kiszedte csomagtartóból a már eszméleténél lévő lányt és egy bálazsinórral megfojtotta. Azt állítja, azért ölte meg, mert félt, hogy a nő feljelenti, ő pedig a kisgyereke miatt nem akart börtönbe kerülni. A holttestet aztán megint visszatette a csomagtartóba és az óvodába indult a gyerekéért. Tompa Eszter holttestét végül a város kieső részénél kidobta, az autóját pedig Szlovákiában egy bontóban eladta.

Az, hogy a férfi vallomása megáll-e és, hogy a fiatal nő sérülései valóban akkor keletkezhettek, amikor S. Attila elütötte, az igazságügyi orvosszakértő tisztázhatja.

MIért csak most fogták el?

A férfi 14 évig senkinek nem beszélt a gyilkosságról, élettársa szerdán a nyomozóktól tudta meg, hogy párját gyanúsítják Tompa Eszter megölésével. Bár S. Attila 2010-ben, egy piti lopás miatt a rendőrség látókörébe került, akkor megúszta, és csak az utóbbi pár hónapban került megint előtérbe. Hogy pontosan min bukott meg, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulták el.

Tény viszont, hogy több dolog is a gyilkossággal gyanúsított férfi kezére játszott. A szemtanúként kihallgatott gyerekek teljesen másképp emlékeztek az autóra, ami aznap elhajtott mellettük és a férfiról rossz személyleírást adtak, ami alapján a fantomkép sem hasonlított S. Attilára.

Ha a férfi a nőt azonnal kórházba viszi, a balesetet jó eséllyel megúszta volna pénzbírsággal. A rendőrség most minősített emberöléssel gyanúsítja, amiért életfogytig tartó szabadságvesztést kaphat.

Forrás: kisalföld.hu