6174621216 HUSZ6922

Veronai buszbaleset: DNS-minta alapján tudják csak azonosítani a holttesteket

2017.01.22. 09:43 Módosítva: 2017.01.22. 10:52

Frissítés: A baleset négy súlyos sérültje és a könnyű sérültek is elindulhatnak haza Veronából. A súlyos sérültek között van egy házaspár, és két felnőtt férfi. Közülük az OMSZ két embert légi úton, a másik kettőt pedig mentőautóval szállítja haza Magyarországra, amint a hatósági és orvosi engedélyek megvannak, már az utolsó dokumentumokra várnak. A sérülteket a Honvédkórház fogadja majd, hangzott el Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának budapesti sajtótájékoztatóján.

Még nem tudták azonosítani a veronai buszbaleset áldozatainak holttestét, de a két életveszélyben lévő sérült személyazonosságát sem tudták még megállapítani, csak annyi biztos, hogy két felnőttről van szó. Többek között erről is beszélt Szijjártó Péter, külügyminiszter a vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

A buszon 56-an utaztak: 54 kiránduló és két magyar sofőr. A kirándulók közül 43-an gyerekek, 11-en felnőttek.

A balesetnek továbbra is 16 halálos áldozata van. Hatan még mindig kórházban vannak, öt személyt egy olasz égési centrumban ápolnak. A hat sérültből kettőnek válságos az állapota: egyikőjük testének több mint 60 százaléka megégett, a másik felnőtt pedig koponyaműtéten esett át.

Az Országos Mentőszolgálat a másik négy, súlyos sérültet viszont már ma hazaszállíthatja.

A külügyminiszter elmondta, hogy a holttesteket még nem tudták azonosítani és egyelőre olyan listájuk sincs, amely a halottak nevét tartalmazná.

A kiérkező szülőktől DNS-mintát vettek, legalább hat szülő esetében ez már meg is történt. A sajátos eljárás miatt azonban a végleges azonosításra még jó pár napot várni kell.

Szijjártó hozzátette, hogy az olasz rendőrség, akit akart, azt már meghallgatott, és még ma dél előtt dönthetnek arról, hogy hazaengedik-e a túlélőket. Az elmúlt két napban több európai vezető is részvétét fejezte ki a magyar miniszterelnöknek. Szlovákia az egyik kormánygépét is felajánlotta a sérültek hazaszállítására, de ezt Magyarország végül nem veszi igénybe.

Azt, hogy mi okozta a balesetet továbbra sem lehet tudni.

2

Frissítés:

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást, írja a police.hu.

Azt, hogy a balesetet mi okozta, az olasz hatóságok feladata lesz tisztázni, de mivel felmerült, hogy a baleset műszaki hiba miatt történt, a magyar hatóságok feladata feltárni, hogy a busz milyen műszaki állapotban hagyta el Magyarországot.

Az NNI ezért, igazságügyi műszaki szakértők bevonásával,

  • tanúkihallgatásokat,
  • az autóbusz tulajdonosának telephelyén házkutatást végez,
  • lefoglalja a jármű műszaki vizsgáztatásával és esetleges korábbi javításaival kapcsolatos okmányokat, dokumentumokat,
  • a két magyar állampolgárságú autóbusz vezető egészségügyi és járművezetői alkalmasságával kapcsolatos iratokat.