Alvászavarokkal kezelték annak a magyar diákokat szállító busznak a sofőrjét, amely január végén, Verona közelében a szalagkorlátnak csapódott, és teljesen kiégett. A Velvet információja szerint ezt két hete annak a cégnek a vezetője közölte az áldozatok hozzátartozóival és az őket képviselő ügyvédekkel, aki bérbe adta a buszt a Szinyei Merse Pál Gimnáziumnak.

A találkozót a szülők kezdeményezték főleg azért, hogy Czakó Tibor, a Pizolit Kft. ügyvezetője hozzájáruljon az olasz jog alkalmazásához. A beszélgetés végül oda futott ki, hogy a cég vezetője beismerte:

az egyik sofőrt egy éve még alvászavarokkal kezelték.

Éppen azt, amelyik a tragédia estéjén a buszt vezette - ő túlélte a balesetet, jelenleg is a Honvédkórházban kezelik.

Czakó a Velvetnek is elismerte, hogy alkalmazottját 2016 januárjától márciusig azért függesztették fel, és vették le a buszokról, hogy kivizsgálják, mi okozza alvásproblémáit. De mivel szakorvosi és üzemorvosi papírt is bemutatott arról, hogy gyógyult, áprilistól újra engedték vezetni.

Megkérdeztem orvost, ügyvédet, munkaügyi bírót, akik mind azt mondták, hogy mivel a sofőr munkaképes, nem elbocsátható

- állítja Czakó.

Az ügyvezető arról nem tud, hogy a férfinak szigorú időközönként újabb vizsgálatokon kellett volna részt vennie, arra viszont volt példa, hogy a sofőr azért nem vállalt hosszabb utat, mert kontrollra kellett mennie, és egy speciális készüléket is használnia kellett. Arra, hogy a férfi alvás közben nehezebben vette a levegőt, vagy olykor egyáltalán nem jutott oxigénhez, kollégái hívták fel Czakó figyelmét, aki ezért állítása szerint azonnal orvoshoz küldte a sofőrt. 

A veronai buszbalesetben eddig 17-en vesztették életüket, köztük 11 fiatalkorú. Egy ember életveszélyesen, ketten nagyon súlyosan, tízen súlyosan, tizenhárman könnyebben sérültek meg, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet.

A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, továbbá volt diákok, tanárok, és egyikük családja utazott.

A buszsofőr súlyos koponyasérülést szenvedett, de túlélte a balesetet. Kérdésünkre a Honvédkórházban hétfőn azt mondták, hogy

„a férfi állapota lassan javul, de már elkezdett alapszinten kommunikálni. A későbbiekben idegsebészeti műtét vár rá″.

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti.

A sofőr tavaly három hónapig nem is vezethetett.

Posted by Velvet on Tuesday, 28 March 2017