Súlyos testi sértés helyett végül halált okozó testi sértéssel gyanúsítja a rendőrség azt a 27 éves ausztrál férfit, aki tavaly márciusban vert halára egy 46 éves új-zélandi turistát az egyik Ó utcai hostelben. H. Johnatánt a rendőrök az egyik fővárosi kórházban fogták el, mert verekedés közben eltört a keze. A BRFK most zárta le a nyomozást és küldte meg az iratokat a Fővárosi Főügyészségnek, így hamarosan vádat emelhetnek az ausztrál ellen.

Az ausztrál férfi 2016. március 25-én hajnalban vitázott össze az új-zélandi vendéggel, akivel először a hostel közös helyiségében balhéztak, aztán az egyik szobában verekedtek. A férfi csak három nappal később, március 28-án vesztette életét, és

az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint azokat a sérüléseket, amelyek miatt meghalt, csak órákkal a halál beállta előtt szerezhette.

Egy másik szakértő később viszont megállapította, hogy a férfi halálában közrejátszottak azok a sérülések, amelyeket H. Jonathan okozott neki. 

Finta Eszter, a férfi ügyvédje ezért egy másik igazságügyi orvosszakértőt kért fel, hogy vizsgálja meg az ügyiratot. A védő szerint ugyanis „számtalan tényező van, ami közrejátszhatott az új-zélandi férfi halálában.″ Nem tudni például, hogy a sértett miért nem ment orvoshoz a halála előtti napokban, ha rosszul volt? Ráadásul gyógyszereket szedett, és úgy tudjuk, pacemakere is volt. 

Az ausztrál férfit 2016. március 31.én a bíróság lakhelyelhagyási tilalom alá helyezte, Később viszont előzetes letartóztatásba került, mert tavaly májusban kisebb ámokfutásba kezdett a Dessewffy utcában: először belerúgott egy parkoló autóba, és letörte annak, és egy másik kocsinak a visszapillantó tükrét. Az előzetes letartóztatását azóta megszüntették, és lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.