Az már az első fokon eljáró bíróság szerint is egyértelmű volt, hogy az olyan embert, aki különösen kegyetlen módszerekkel képes ölni, „ki kell vonni a társadalomból″, de amíg 2015-ben Surdy Miklós tanácsa 35 év után adott volna esélyt az újrakezdéshez, a megismételt eljárásban döntő bíróság szerint, a sapkás rabló néven elhíresült 29 éves férfi

méltatlan a szabad életre.

A Budapest Környéki Törvényszék ezért L. Gyulát június 12-én, hétfőn előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, és 10 évre kitiltotta Magyarország területéről. A döntést hallva a férfi összeomlott, ezért kivezették a tárgyalóteremből és már vissza sem tudták hozni, így egyelőre csak ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen.

Egy drogfüggő társ, akit ki kellett iktatni

A romániai férfi 2013-ban aktuális barátnőivel rabolta ki sorra Pest megyében a takarékszövetkezeteket. A nőket, így Y. Andreát is sofőrként vonta be az akciókba, csakhogy időközben egyre jobban tartott attól, hogy drogfüggő és egyébként prostituált társa a szerek hatására elfecsegi valakinek a rablásokat, ezért úgy döntött megszabadul a 40 éves asszonytól.

Miután 2013. szeptember 2-án a nőt otthonában benyugtatózta és megfojtotta, nejlonzacskókat húzott a fejére, összekötözte, majd a holttestet egy szőnyegbe csavarta és egy ágyneműtartóba rejtette. Y. Andrea maradványait csaknem fél évvel később, 2014 januárjában rokonai fedezték fel és ők szóltak a rendőrségnek is. 

L. Gyula kezdetben nem tett vallomást, a másodfokú bírósági eljárás alatt viszont már azt állította, hogy amikor a nőt megölték, nem is volt Magyarországon, hazautazott Erdélybe. A bíróság szerint azonban ezt a védekezést a mobiltelefonok cellainformációi is megdöntötték, azon a hajókötélen pedig, amivel Y. Andreát összekötözték, a férfi DNS-ét is kimutatták. A gyilkosság alatt ráadásul a házban volt egy 19 éves lány is, aki ugyan nem látta, de végighallgatta a nő haláltusáját és azt is tudhatta, hogy L. Gyula, hova rejtette a holttestet. A bűnpártolással vádolt lányt a Budapest Környéki Törvényszék még 2015. október 26-án jogerősen 2 év börtönbüntetésre ítélte, de a büntetés végrehajtását 5 évre felfüggesztette.

Hazamegy, aztán visszajön rabolni?

A férfi először 2013. májusában lépett akcióba, fegyverrel rabolt ki egy budaörsi takarékszövetkezetet, ahonnan 2,3 millió forintot vitt el. Egy hónappal később egy gyáli és egy üllői takarékszövetkezettel is megpróbálkozott, de mindkét esetben ellenállásba ütközött, ezért üres kézzel távozott. Négy nap múlva újra visszatért Budaörsre, az első rablás helyszínére, amit már jól ismert, ezért innen újabb 1,7 millió forintot tudott elvinni. Utoljára 2013. szeptemberében egy horti pénzintézetben csapott le, ahol még a levegőbe is lőtt, hogy megfélemlítse az alkalmazottakat. A zsákmánya ekkor 3,3 millió forint volt. A sorozatnak 2013. októberében szakadt vége, amikor a román férfit kommandósok fogták el. 

L. Gyula a rablások miatt már előzetes letartóztatásban ült, amikor Y. Andrea halála miatt először csak tanúként, majd gyanúsítottként hallgatták ki. A két ügyet azonban a bíróság soha nem vonta össze. A fegyveres rablások és csalás miatt időközben jogerősen 11 év fegyházbüntetésre ítélték, de ha emberölés miatt másodfokon helybenhagyják a Budapest Környéki Törvényszék mai döntését, amúgy sem szabadulhatna soha.