Valószínűleg még sosem volt top 20 zenei ajánló a Helyszínelő blogban, de ezt is megértük. A Murder on My Mind című dal az USA-ban a 14., az Egyesült Királyságban a 20. helyig jutott a mérvadónak elismert népszerűségi listákon az elmúlt hetekben, szóval simán lehet slágernek nevezni a szerzeményt. A címe magyarra pl. úgy fordítható, hogy Gyilkosságon gondolkozom, és a szám azért hírértékű, mert annak ellenére népszerű, hogy az előadója, bizonyos YNW Melly jelenleg előzetes letartóztatásban ül. A vád ellene kettős gyilkosság.

Hallgassuk-tekintsük meg most együtt a Murder on My Mindot, amelynek klipjében a 19 éves rapper fegyvert lóbál a kamerába. A videó még a gyilkosságok előtt, augusztusban került fel a Youtube-ra, eddig több, mint 133 milliószor nézték meg.

YNW Melly polgári neve Jamell Maurice Demons, és a fiatalember először 16 éves korában ült lőfegyverekkel kapcsolatos vádak miatt, de már ezalatt készített zenét. Tavaly nyáron megint letartóztatták kábítószer és újra lőfegyverek miatt, aztán idén januárban még egyszer. A börtönben ült éppen, amikor második mixtape-je (ez az, amit korábban albumnak hívtak) megjelent, ezen egy Kanye Westtel közös szám is található.

YNW Melly legutóbbi letartóztatására február 13-án került sor. Amint azt a TMZ is megírta, most egy 2018. októberében, azaz a Murder on My Mind megjelenését nem sokkal követően elkövetett gyilkosság ellene a vád. A két áldozat két másik, a gyanúsítottal haveri viszonyban álló rapper volt, 19 és 21 évesek voltak, és a rendőrség Twitteren is közzétett közleménye szerint YNW Melly azt állította, hogy egy, a kocsijuk mellett elhaladó autóból lőttek rájuk. Bár a kocsi oldalában valóban találtak lövedékeket, a nyomozás megállapította, hogy ezeket nyilván utólag lőtték bele, a hatóságok megvezetésének céljával. A rendőrség szerint egyértelmű, hogy a két fiatalember halálát okozó golyók nem egy másik autóból érkeztek, hanem abban a kocsiban adták le őket, amiben a két fiatalember ült, ezért a velük egy autóban ülő YNW Melly a gyanúsított. Úgy tűnik tehát, a rendőrség félrevezetésére kitalált terv nem vált be, a People azt írja, hogy ha vádakat a bíróság alaposnak találja, a rapper 15 évtől életfogytiglanig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

Azt a vád egyelőre nem tudja bizonyítani, hogy a fiatalember miért veszhetett össze két barátjával annyira, hogy meglőtte őket, az mindenesetre biztos, hogy ő maga vitte be őket a kórházba a lövöldözés után, ahol a két áldozatot nem tudták már megmenteni. Alább YNW Melly egyik letartóztatási fotója látható.

A híradásoknak némileg ellentmond, hogy a rapper Instagramján arról jelent meg poszt, hogy nem letartóztatták a gyilkosságok miatt, hanem ő maga adta fel magát a hatóságoknak, mert azt szeretné, hogy tisztázódjon az igazság.

A legérdekesebb vetülete a dolognak azonban az, hogy a Murder on My Mind bár több hónappal korábban megjelent, igazán sikeres csak azután lett, hogy előadója gyilkosság vádjával előzetesbe került. Mostanra a dal a világ mindkét mérvadó slágerlistáján felért a top20-ba. Amint arra James Masterton slágerlista-szakértő is rámutat a blogjában, azért meglepő ez a siker, mert más előadókat a közönség-közösség elég keményen szokta büntetni hasonló súlyú vádakért, egy példa lehet R Kelly, akit Lady Gaga utólag kicenzúrázott saját életművéből. Ezzel szemben YNW Melly számára pont akkor érkezett meg a nagyobb siker, amikor gyilkosság vádja merült fel vele szemben.

Amint az Index is írta, érdekes lesz megfigyelni azt is, hogy Michael Jackson széles körben halhatatlannak tartott dalai szalonképesek tudnak-e majd maradni az újabb botrányfilm után. Kevin Spacey és Harvey Weinstein karrierjeinek lehet, hogy véget vetettek a velük szemben felhozott vádak, de YNW Melly mostani sikerei azt mutatják, hogy sokakat egyáltalán nem zavar egy szórakoztatóipari termék élvezetében az, hogy az előadó a jelek szerint megölt két embert – ráadásul a számban éppen arról van szó, hogy ezt a cselekményt fontolgatja.