Nem ez az első eset, hogy halálos kimenetele lett egy TikTok-videó készítésének. Az utóbbi években számos olyan trendet teremtett a videómegosztó felület, amelyek utánzása miatt több felhasználó egészsége és testi épsége is veszélybe került.

Az idei év elején tette közzé egy magyar hírportál, hogy a mindössze 12 éves Milagros Soto életét vesztette egy TikTok-kihívás miatt. Az úgynevezett „blackout challenge-ként” vagy „fulladás kihívásként” ismert trendet követte, ami arra késztette a felhasználókat, hogy a lehető leghosszabb ideig tartsák vissza a lélegzetüket.

2022 végén a Bloomberg arról számolt be, hogy a „blackout challenge” legalább tizenöt, 12 évesnél fiatalabb gyermek haláláért volt felelős közel két év alatt és további öt, idősebb gyermek is életét vesztette a kihívás miatt. A queenslandi mentőszolgálat szóvivője szerint még ennél is több esetről lehet szó.

Nemcsak az eszement kihívások, de egyes extrém helyzetek is balul sülhetnek el, ha a felhasználók nem elég körültekintők és képzetlenül veszélybe sodorják saját életüket egy-egy kattintásvadász felvétel kedvéért.

Nemrég egy Edgar Garay nevű 27 éves férfi vesztette életét, amikor egy TikTok-videót akart elkészíteni.

Az indiai turistának egy igen népszerű csatornája volt a közösségi oldalon, ahol mindenféle felvétellel szórakoztatta a közönségét. A végzetes forgatáskor Puerto Rico sziklás partjainál videózott, amikor hirtelen elvesztette az egyensúlyát és 21 méteres magasságból a mélybe zuhant. A fiatal férfi halálhírét a The United States Coast Guard amerikai partiőrség is megerősítette.

(Borítókép: TikTok alkalmazás. Illusztráció: Getty Images)