A Tesla vezére döbbenetes összeget kapott a részvényesektől, korábban még sosem fizettek neki ennyit.

A fenébe is, szeretlek titeket

– jelentette ki Elon Musk a Tesla részvényeseinek a színpadról, miután bejelentették a fizetéscsomagja jóváhagyását.

A Tesla vezére közel 50 milliárd dolláros, azaz nagyjából 18 ezer milliárd forintos rekordfizetés felvételére készül a Teslától, miután az elektromos autógyártó részvényesei jóváhagyták azt a kompenzációs tervet, amelyet korábban egy szövetségi bíró megakadályozott – derül ki a Wired cikkéből, amit Blikk szúrt ki.

Ez az összeg a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc vagyonának több mint tizennyolcszorosa, hiszen A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint az üzletember vagyona „csak” 990 milliárd forint. A Tesla vezér azonban nem csak Mészáros Lőrincet nyomta le egyetlen fizetéssel, hanem a 100 leggazdagabb magyar összeadott vagyonának is a kétszeresét kaparinthatta meg, ugyanis hazánk milliárdosainak vagyona mindösszesen „csak” 9063,9 milliárd forint.

Elon Musk nem csak a hatalmas összegnek örülhetett, ugyanis a fizetéséről szóló szavazás egyúttal szimpátiaszavazás is volt, mivel egyes részvényesek szerint a vezérigazgató egyre többet foglalkozott más cégeivel, így például a SpaceX-szel, a Boring Company alagútépítővel, az X közösségi médiaoldallal, illetve egy, a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozással. Az elektromosautó-gyártó vállalat ráadásul az értéke több mint felét elvesztette 2021 óta, amikor mintegy 1,24 billió dollárt ért. A lassuló autóeladások, a megnövekedett verseny az elektromos autók piacán, valamint a robotika és az autonóm jármű-technológia felé való fordulás miatt egyes részvényesek összezavarodtak a Tesla jövőjét illetően.

„Ha a Tesla meg akarja tartani Elon figyelmét, és arra akarja motiválni, hogy továbbra is időt, energiát, ambíciót és jövőképet szenteljen annak érdekében, hogy a jövőben is hasonló eredményeket érjen el, akkor ki kell tartanunk a megállapodásunk mellett” – írta Robyn Denholm igazgatótanácsi elnök a szavazást megelőzően a részvényeseknek küldött levelében.

(Blikk)

(Borítókép: Elon Musk és Mészáros Lőrinc. Fotó: GettyImages/Ajpek Orsi/Index)