Nem tudom, önök hogy vannak vele, de én roppant kellemetlennek találom, amikor nyáron elutazom valahová és kikapcsolódás helyett mondjuk órákig kell sorban állni egy belépőjegyért, vagy éppen mozdulni sem lehet a strandon, és rátaposnak a fejemre. 

Éppen ezért a nemrég indult Nyár blogunkban indítunk egy új sorozatot, amelyben olyan – talán kevésbé ismert – hazai helyeket járunk körbe, ahol lehetőleg nem hemzsegnek a turisták, és nyugodtabban pihenhetünk, túrázhatunk és engedhetjük, hogy magával ragadjon az adott hely szelleme. (Persze erre garanciát nem tudunk vállalni, de mindent megteszünk érte.) 

Az első részben a víz kapja a legfontosabb szerepet: Komárom-Esztergom megye három tavát választottuk ki, ahová érdemes ellátogatni. 

A lebegő falu köszöni, de nem kér a turistabuszokból

Az Oroszlányi Erőmű hűtőtava nagy karriert futott be külföldön – a Daily Mail cikke után, ami a Maldív-szigetekhez hasonlította a látványt. A cikk írója ezután elnevezte a környéket úszó falunak, és – az erőműtől eltekintve – a paradicsomban érezte magát. Ezután már itthon is rácsodálkoztak, hogy Jé, Magyarországon van egy ilyen! 

A tó körülbelül 90 kilométerre van Budapesttől, autópályán kicsit több mint egy órányi autózással elérhető. Valójában Bokod és Oroszlány között helyezkedik el, mindkét településről kis földutakon lehet a partra jutni. Valóban egyedülálló látvány

a cölöpökön álló, színes kis házaival és a hosszan benyúló stégekkel.

A horgászok már évtizedek óta felfedezték maguknak a helyet: az volt a különlegessége, hogy mivel a hőerőmű meleg vizét keringette, télen sem fagyott be soha. Ez a jelenség már két éve megszűnt, de attól még megmaradtak régi pecások.  

Körülbelül ötszáz ház épült a tavon, a kis faházaktól a luxus ingatlanokig. Az újságcikkek után

hirtelen annyira népszerű lett a tó, hogy turistabuszokkal özönlöttek az emberek.

Ez eléggé megviselte a stégen ülő, csendhez szokott pecásokat, ezért úgy alakították ki a lejáratokat, hogy nagyobb járművekkel ne tudják megközelíteni.

Persze, ha egy-egy kiránduló arra téved, és fényképezni szeretne a stégről, akkor kedvesen fogadják a helyiek. Csak két szabályt kell betartani: ne hangoskodjunk és ne legyünk láb alatt, ha kapás van.

Ha néma csendre vágyunk, menjünk Majkpusztára

Egyrészt, mert ott található a Kamalduli Remeteség, ahol a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét élheti át, és sétálhat az ódon kolostor épületeiben és udvarán.

Másrészt, mert közvetlenül mellette ott van a Majki-tó, ami amúgy Bokodtól tízperces autózásra van. Ha éppen tókerülős, láblógatós napot tartunk, akkor egy nap alatt útba lehet ejteni mindkettőt.

Ez a tó teljesen más hangulatú, inkább erdős-parkos, vadregényes. Lehet élvezni a csendet egy padon, vagy, a kijelölt helyeken, szabadtéri sütögetéssel is lehet ütni az időt. 

A tó érdekessége még, hogy a szerzetesek önellátó életmódjában is fontos szerepe volt, anno innen merítették a vizet és egy régi vízimalom is áll a partján. 

Dorogi-tó: 3 in 1

A (tisztességes nevén) Palatinus-tó leginkább a sokszínűsége miatt került összeállításunkba, minden oldalról más képet mutat. Ide akár egy délutánra is leruccanhatunk, mindössze 40 kilométerre van Budapesttől. Igazából Esztergomhoz tartozik, a helyiek hívják Dorogi-tónak, vagy csak Palának. Egyik oldalán fizetős, füves, klasszikus strand van – erről nem állítjuk, hogy a nyári hétvégéken nem telik meg strandolókkal. Ha nem férünk el, mellette van egy szabad strand is, a másik oldalán pedig egy egzotikus, homokos beach.

Szürreális tengerpart-érzés ez, egy bányatónál.

Ez is mesterséges tó, az ötvenes években a közeli bányákba innen vitték a homokot, majd a terület feltöltődött vízzel és innen már egy lépés volt, hogy strandként fusson be karriert. Szép, tiszta a vize miatt nemcsak a strandolók, a horgászok is imádják. 2006-ban pedig Búvármúzeum nyílt  a fenekén . 

A kedvenc részünk mégis a két strand közötti szakasz, ahol szorosan egymás mellé épült kis színes hétvégi házikók állnak. Galériánkban láthat fotót arról is, hogyan néznek ki ezek a tó közepéről,  csónakból fényképezve. 

Köszönjük a figyelmet, a sorozatot folytatjuk! 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Sokkal jobb úgy tölteni a szabadnapot, hogy nem botlunk bele méterenként egy csapat turistába

Új sorozatunk első részében Komárom-Esztergom megye legszebb tavait mutatjuk be.

203 · Jun 07, 2017 11:46am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments