A hét vége során elindult az Egészégpart elnevezésű balatoni egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozat, amelynek során augusztus közepéig életmódtanácsokat adnak, de ingyenes egészségügyi szűréseket is végeznek a helyi lakosoknak, valamint a Balaton mellett nyaralóknak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program keretében 2018 és 2021 között 371 településen, 416 szűrési napon több mint 30 000 pácienst vizsgáltak meg. 

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a daganatos megbetegedések között egyre gyakrabban fordul elő a bőrrák.

Az új megbetegedések száma körülbelül tíz évente duplájára emelkedik.

A nyári időszakban ezért különös figyelmet kell fordítani az UV-sugárzás veszélyeire is. Ennek apropóján a nyári szabadság alatt a strandok közelében teszik elérhetővé a szűréseket, valamint a mindennapi életbe is beépíthető, akár személyre szabott életmódtanácsokat adnak.

A tájékoztatás szerit az Egészségpart három egymást követő héten látogat el a legnépszerűbb balatoni strandokra, köztük Balatonboglárra, Balatonfüredre és Gyenesdiásra. A Balaton parti települések mellett a környék parttól távolabb eső egy-egy kisebb településén (Gamás, Látrány, Csabrendek és Lesencetomaj), valamint a veszprémi Haszkovó lakótelepen is lehetőség lesz az ingyenes vizsgálatok igénybevételére.

via GIPHY

A programsorozat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jött létre,

A szűrések között vércukor-, koleszterin-, vérnyomásmérés, prosztatavizsgálat is szerepel

– áll az NNK közleményében, melyről az MTI adott hírt.

Az immár öt éve tartó a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” nevű program szűrőbuszai járják az országot. Ennek legújabb része az Egészségpart programsorozat. Fő céljuk, hogy a hátrányos helyzetű településeken is könnyen hozzáférhetővé tegyék a szűréseket, továbbá felhívják a lakosság figyelmét a vizsgálatok fontosságára.

Az Egészségpart keretében tavaly 13, idén 15 napot töltenek a Balaton melletti településeken. Tavaly 1500-an vettek részt a szűréseken, akiknek 60 százaléka volt 45 év feletti, kétharmada pedig nő volt. Külön kiemelte, hogy 125 résztvevőnél észleltek bőrgyógyászati beavatkozást igénylő elváltozásokat.