GettyImages-580749957

Íme 3 szomjoltó szénsavas frissítő a kánikulára

2022.08.27. 15:00

Unalomig ismert tény, hogy nyáron fokozottan oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Jó, ha tudjuk, hogy folyadékszükségletünk nagyban függ az életkorunktól, a testsúlyunktól és attól is, hogy fizikai, vagy ülő munkát végzünk-e. Szakértők szerint a melegben nem szabad megvárni, míg jelentkezik a szomjúságérzet, folyamatosan érdemes gondoskodni a folyadékpótlásról.

Ezúttal három gyümölcsös szénsavas ital receptet hoztunk, amelyek üdítő frissességgel szolgálhatnak még a forróbb nyári napokon is a SodaStream szerint.

Mentás-citromos frissítő

Egy pohár mentás-citromos szénsavas frissítő elkészítéséhez egy egész citromra, mentalevelekre, illetve 0,3-0,5 liter előre elkészített és behűtött szénsavas vízre van szükség. Fogyasztás előtt először vegyük ki a hűtőből a szénsavas vizet, majd töltsük ki egy pohárba. Ezt követően vágjuk ketté a citromot és mindkétfeléből facsarjuk bele a citromlevet a pohárba. Ezt követően szórjunk bele egy adag előre megtisztított mentalevelet, végül pedig öntsünk bele egy kevés agavé szirupot, hogy egy kicsit édesebb frissítőt kapjunk végeredményben.

GettyImages-1086311482
Fotó: Getty Images

Ízlés szerint pár darab jégkockát is érdemes még beletenni, hiszen a forró nyári napokon tovább megőrzi frissességét a mentás-citromos szénsavas víz. Azok, akik inkább jégkásaszerűen szeretik fogyasztani az ilyen frissítőket, azoknak javasolt a hozzávalók összeturmixolása. Ebben az esetben viszont a citromot érdemes meghámozni.

Eperfröccs

Az eper szezonja április végétől egészen júliusig tart. Érdemes tehát kihasználni azt az időt, amíg bőségesen van belőle. Ez a gyümölcs ideális alapanyag lehet egy frissítőhöz, hiszen egyfelől édes, másfelől pedig teljes mértékben vegyszermentesen termeszthető gyümölcs, éppen ezért biztosak lehetünk benne, hogy egészséges alapanyagot használhatunk fel.

GettyImages-171282902
Fotó: Getty Images

Az eperfröccs elkészítéséhez egy maréknyi, alaposan megmosott házi eperre, egy gerezd lime-ra, illetve 0,3-0,5 liternyi előre behűtött szénsavas vízre van szükség. Fogyasztás előtt először öntsük ki a szénsavas vizet egy pohárba, majd óvatosan úsztassuk el benne az eper szemeket. Ezután pedig tegyünk az italba néhány jégkockát, valamint a szeletekre vágott lime-ot. Végül, de nem utolsósorban, ha kedvünk tartja, akkor némi eper sziruppal édesebbé tehetjük az eperfröccsöt. Az így elkészült ital remek szomjoltó, de vigyázni kell vele, mert étkezés előtt fogyasztva telítettség érzetet kelthet a gyomorban!

Uborkás frissítő

Az uborkás szénsavas frissítő elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk. Fogyasztás előtt először mossuk meg a kígyó uborkát, majd pucoljuk meg egy darabon. A megtisztított részt szeleteljük fel, ízlés szerint annyit vágjuk, amennyire szükségünk van. Az uborkaszeleteket dobjuk bele az előre behűtött, otthon elkészített szénsavas vízbe. Ezt követően limelével, illetve lime szeletekkel ízesítsük a frissítőt, de édes szirupot. Cukrot ne adjunk hozzá, mert az uborkás frissítő egy kevésbé édes, alapvetően kellemesen fanyarital, amely üdítő felfrissülést hozhat a kánikulában.

GettyImages-1011467804
Fotó: Getty Images

(Borítókép: illusztráció. Fotó: Getty Images)