Biztosan ön is gondolkodott már rajta, vajon miért találhatók ellentétes oldalon a gombok a férfi és női ruházaton. Nos, a kérdésre nemrég szakemberek adták meg a leglogikusabb választ, ám több teória is létezik. Mutatjuk, melyek ezek!

A férfiak jobb oldalt, a nők bal oldalt gombolkoznak, és bár sokan feltették már a kérdést, hogy miért így varrják a ruhákat, a válasz valahol elveszett a 20. században. „Hivatalosan megerősített” oka máig nincs ennek a rejtélynek, ugyanakkor számos teória létezik, ezek közül is a legvalószínűbbet árulták el nemrég szakemberek.

A régebbi időkben rengeteg férfi hordott magánál valamilyen fegyvert, amelyet a ruházatukban rejtettek el, vagy azon függesztve hordták. Amikor csatára került a sor, a fegyvert általában a jobb kezükben tartották, míg a pajzsuk a bal kezükben pihent. Ezekben a helyzetekben pedig kifejezetten jól jött, hogy a gombok azon az oldalon helyezkednek el, amelyik oldalon a fegyverüket markolják. 

Chloe Chapin, a Harvard Egyetem divattörténész doktorandusza korábban a Today magazinnak fejtette ki, hogy a férfi divat több eleme is a katonasághoz vezethető vissza, miközben Paul Keers, az A Gentleman's Wardrobe, vagyis Egy úriember gardróbja című könyv írója a művében pontosan megfogalmazta, hogy hogyan lehet hatással a kötőelemek elhelyezése egy élethalálharc során.

„Egy úriember mindig a bal oldalon hordta a kardját, hogy szükség esetén a jobb kezével bármikor előránthassa azt. Ha a kabátja gombjai a bal oldalon helyezkedtek volna el, a kard markolata a kihúzáskor nagy valószínűséggel beleakadt volna a nyílásba. Éppen ezért minden komoly kardforgató olyan viseletet követelt volna, amelyet bal oldalt lehet gombolni” – magyarázta könyvében az író, akinek az érvei ugyan kétségkívül jók, arra nem adnak választ, hogy a nők ruháján miért bal oldalra varrták a gombokat. Szerencsére egy női blúzmárka tulajdonosa, Melanie M. Moore erre a kérdésre is választ adott a Today-nek.

„A gazdag nők akkoriban nem maguk öltöztek, hanem a szobalányuk öltöztette őket. Mivel a legtöbb ember jobbkezes volt, a bal oldali gombvarrás megkönnyítette a felöltöztetendő személlyel szemben álló dolgát” – mutatott rá a szakember.

Az egyéb teóriák között olyan elképzelés is szerepel, amely szerint a nők többsége úgy szoptat, hogy a gyermekét a bal karján tartja, így a jobb kezével könnyebben ki tudja gombolni a blúzát, míg egyesek úgy vélik, hogy még Napóleon gyártatott szándékosan olyan ruhákat, amelyeket nehéz volt felvenniük a nőknek.

Ez is érdekelheti:  

(LADBible)

(Borítókép: Inget gomboló férfi. Illusztráció: Getty Images)