Ha megfelelő körülmények között tároljuk, az ételmaradék akár napokig is eláll a hűtőben. Erre azonban nem az alufólia bizonyul a legbiztonságosabb megoldásnak.

A Cleveland Clinic dietetikusa, Lindsay Malone szerint több kockázata is van annak, ha a tányéron hagyott ételeket alufóliával letakarva tesszük be a hűtőszekrénybe. Az egyik legnagyobb probléma, hogy így nem tudjuk teljesen légmentesen lezárni az ételt, ezzel pedig megágyazunk a különféle kórokozóknak. Vannak ugyanis olyan megbetegedéseket okozó baktériumfajok – mint például a Staphylococcus vagy a Bacillus cereus –, amelyeket a magas főzési hőmérséklet sem pusztít el. A kórokozók gyorsabban  elszaporodhatnak, ha a meleg ételt több mint 2 órán keresztül szobahőmérsékleten hagyjuk – írja a Dívány.

„Ha jelen van a levegő, az lehetővé teszi a baktériumok tömeges elszaporodását” – figyelmeztet Malone, aki szerint fontos, hogy gondosan járjunk el az ételmaradék elcsomagolásánál. Azt tanácsolja, hogy

ha túl sok a maradék, egy adagot tegyünk el a hűtőbe, a többit pedig légmentesen zárható edényekben fagyasszuk le.

A szakértő az újrafelhasználható, üvegből, minőségi szilikonból vagy BPA-mentes műanyagból készült tárolóedényeket ajánlja.

Malone továbbá az alábbi alapelvek betartására ösztönöz: 

  • Tároljuk az ételt mindig alacsonyabb mélységű, légmentesen zárható tárolódobozokban vagy műanyag zacskókban. Ezekkel felgyorsítható a hűtési folyamat és könnyebb távol tartani a baktériumokat. 
  • Az ételeket az elkészültüktől számított 2 órán belül tegyük be a hűtőbe, hogy a baktériumoknak ne legyen esélyük elszaporodni. Ez a hús- és tejtermékek esetében a legfontosabb, mert ezek az ételek érzékenyebbek az ételmérgezést okozó mikrobákra.
  • Tanuljuk meg, melyek azok az ételek, amelyeket nem szabad a hűtőben tárolni.

(Borítókép: Ezért veszélyes alufóliába csomagolni a maradékokat. Illusztráció: Getty Images)