Az utóbbi években fokozott figyelmet kapott a D-vitamin szerepe. Ez az egyetlen olyan tápanyag, amelyet napfény hatására termel a szervezet, épp ezért az őszi és téli hónapokban a szintje csökkenhet.

A napsütéses órák száma az őszi-téli időszakban nem elegendő ahhoz, hogy a szervezetünk elég D-vitamint termeljen, ugyanakkor az alacsonyabb hőmérséklet és a kórokozók megnövekedett száma miatt kulcsfontosságú, hogy a tápanyagot megfelelően pótoljuk – írja a Hamu és Gyémánt.

Biztosítja a csontok egészségét

A D-vitamin az egyetlen olyan vitamin, amely segíti a szervezetünket a kalcium felszívódásában. A kalcium pedig abban segít, hogy megőrizzük csontjaink egészségét. A D-vitamin hiánya csontlágyuláshoz, súlyosabb esetben csontritkuláshoz vezethet. 

jó a gyulladásos betegségek ellen

Korábban publikált tanulmányok igazolták, hogy a nem megfelelő D-vitamin szint növelheti a krónikus gyulladás kockázatát. Krónikus gyulladás esetén szervezetünk folyamatos készültségben van, ezért az immunrendszerünk megtámadhatja az egészséges szöveteket, ami növelheti többek között a rák vagy a szívroham kockázatát.

via GIPHY

Létfontosságú az immunrendszer támogatásában

Az őszi és téli hónapokban sokan lesznek náthásak vagy influenzásak, ha azonban biztosítjuk a megfelelő D-vitamin bevitelt, elkerülhetjük a betegségeket. A D-vitamin ugyanis elengedhetetlen az erős immunrendszer fenntartásához, továbbá légzőrendszerünket is támogatja. Ha D-vitamin hiányban szenvedünk, a szervezetünk sokkal nehezebben küzdi le a fertőzéseket.

Ön szed D-vitamint?

(Borítókép: D-vitamin kapszula. Illusztráció: Getty Images)